Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης θα ξέρουμε πότε θα γίνει το Brexit, λέει η ΕΕ

Μέχρι το βράδυ της Τετάρτης θα ξέρουμε πότε θα γίνει το Brexit, λέει η ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:42 Δημιουργία 16/10/19, 16:34

Έως αργά το βράδυ της Τετάρτης θα έχουν ξεκαθαρίσει τα δεδομένα γύρω από το πότε τελικά μπορεί να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου για το Brexit, όπως δήλωσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους εν όψει της αυριανής Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, ο Πολωνός αξιωματούχος ανέφερε πως « θα ξέρουμε σε 7 με 8 ώρες για το πότε θα συμβεί το Brexit».

Ακόμα, ο Τουσκ συμπλήρωσε πως «οι βάσεις μιας συμφωνίας είναι έτοιμες και, θεωρητικά, αύριο θα μπορούσαμε να επικυρώσουμε αυτή τη συμφωνία με τη Βρετανία"».

Σημειώνεται πως νωρίτερα, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ εμφανίστηκε αισιόδοξος στους Ευρωπαίους επιτρόπους ότι το πολυπόθητο deal μπορεί να είναι εφικτό ακόμη και σήμερα.

Ο Μπόρις Τζόνσον δεν θέλει να επιστρέψει με άδεια χέρια, στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής των Κοινοτήτων, το Σάββατο. Εάν ωστόσο επιβεβαιωθούν τα βρετανικά δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο Βρετανός πρωθυπουργός υποχρεώθηκε εν τέλει να κάνει πολλές υποχωρήσεις για τα ιρλανδικά σύνορα – ενδεχομένως περισσότερες και από εκείνες που έκανε η Τερέζα Μέι – θα είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτόν να πάρει το ΟΚ των Βρετανών βουλευτών.

Καταλυτικός εκτιμάται ότι θα είναι ο ρόλος του DUP, του μικρού ενωτικού κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας. Η ψήφος του DUP, θετική ή αρνητική, αναμένεται να συμπαρασύρει την ψήφο των πιο σκληροπυρηνικών Τόρις, της ομάδας ERG.

Μέχρι στιγμής, το DUP τηρεί στάση αναμονής. Μέλη του κόμματος συναντήθηκαν χθες το βράδυ με τον Βρετανό πρωθυπουργό, αφότου πληροφορίες ήθελαν τον Τζόνσον να έχει καταλήξει σε συμφωνία επί της αρχής με τις Βρυξέλλες, αν και ο ίδιος αρνήθηκε να το επιβεβαιώσει. Η επίσημη γραμμή του κόμματος ωστόσο είναι ότι θα παραμείνει πιστό στην αρχή του ότι η Βόρεια Ιρλανδία πρέπει να παραμείνει στο τελωνειακό έδαφος του Ηνωμένου Βασιλείου, ενώ τονίζει για την ώρα πως χρειάζεται δουλειά έως ότου αποφασίσει να στηρίξει μία νέα συμφωνία για το Brexit.

Αν σου άρεσε κάνε