Ο Τραμπ νίπτει και πάλι τα χέρια του για τη Συρία

Ο Τραμπ νίπτει και πάλι τα χέρια του για τη Συρία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:40 Δημιουργία 16/10/19, 18:20

Για μια ακόμα φορά, ο Ντόναλτ Τραμπ «πέταξε» από πάνω του το ενδεχόμενο εμπλοκής των ΗΠΑ στη Συρία, καθώς η στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στα βόρεια της χώρας βρίσκεται στην 8η μέρα εξέλιξης της και ενώ η Ρωσία φαίνεται πως κινητοποιείται στην περιοχή.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως «η επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης" δεν είναι πρόβλημα των ΗΠΑ, είναι θέμα μεταξύ των Τούρκων και του καθεστώτος του Άσαντ στη Συρία».

«Οι Κούρδοι προστατεύονται πολύ καλά», δήλωσε ο Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ενώ κατηγορείται στις ΗΠΑ όπως και από τους ξένους συμμάχους του ότι «εγκατέλειψε» τους Κούρδους.

«Εξάλλου, (οι Κούρδοι) δεν είναι άγγελοι», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο Τραμπ προσπάθησε να υποβαθμίσει την κρίση στη Συρία μετά την τουρκική εισβολή κατά των κουρδικών δυνάμεων, συμμάχων των ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η σύγκρουση είναι μεταξύ της Τουρκίας και της Συρίας και ότι είναι «καλό"» η Ρωσία να βοηθήσει τη Δαμασκό.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είναι προτιμότερο να επιβληθούν αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία παρά να γίνονται μάχες στην περιοχή και ότι εξαρτάται από τις χώρες εκεί να βρουν μια λύση.

Ο ίδιος είπε ακόμη ότι οι ΗΠΑ θα βοηθήσουν στις διαπραγματεύσεις για την κατάσταση στη Συρία, ενώ δήλωσε πεπεισμένος για την ασφάλεια των αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Τουρκία.

Στην εξίσωση η Μόσχα

Εξάλλου, ρωσικές δυνάμεις φέρεται να διέσχισαν τον Ευφράτη ποταμό στη βόρειο Συρία και έφθασαν στις περιοχές έξω από την πόλη Κομπάνι ωθώντας προς τα ανατολικά τις υπό την ηγεσία των Κούρδων Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) , μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ τμήματα του συριακού στρατού μπήκαν στην πόλη Κομπάνι που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων από το Χαλέπι κοντά στα τουρκικά σύνορα, σύμφωνα με το συριακό φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Mayadeen.

Σύμφωνα με το ίδιο τηλεοπτικό δίκτυο, ο συριακός στρατός αναπτύσσεται στην πόλη και στα περίχωρα του Κομπάνι, ενώ μπήκε και στην πόλη Ράκα, όπου επίσης αναπτύσσεται σε διάφορα σημεία.

«Οι ρωσικές δυνάμεις έφθασαν σε περιοχή έξω από το Κομπάνι, σε απόσταση περίπου 4-5 χιλιομέτρων έξω από την πόλη, αφού διέσχισαν τον Ευφράτη» δήλωσε ο Ραμί Αμπντουλραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στην Βρετανία. Αξιωματούχος των SDF που ρωτήθηκε για την είδηση δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει πληροφορίες για μια τέτοια ρωσική προέλαση.

Σημειώνεται πως στην Άγκυρα αναμένεται η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου, Μάικ Πενς και του υπουργού Εξωτερικών του Ντόναλτ Τραμπ, Μάικ Πομπέο.

Μιλώντας στο Fox News Business Network, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ δήλωσε πως «είναι σημαντικό που ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ θα έχουν άμεσες, ''πρόσωπο με πρόσωπο'' συνομιλίες».

«[Ο Ερντογάν] πρέπει να σταματήσει την επιδρομή μέσα στη Συρία. Πρέπει [οι Τούρκοι] να αποσυρθούν. Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός από όπου θα μπορούμε να ξεκινήσουμε να το διορθώνουμε όλο αυτό πάλι» ανέφερε ο Πομπέο.

Απαντώντας σε ερώτηση αν αποδίδει προσωπικά στον Ερντογάν την ευθύνη για την κατάσταση στη Συρία, ο Πομπέο αρκέστηκε να πει πως «πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση».

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ προγραμματίζεται να αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα).

Αν σου άρεσε κάνε