Κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν με Πενς για τη Συρία

Κρίσιμη συνάντηση Ερντογάν με Πενς για τη Συρία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:24 Δημιουργία 17/10/19, 16:06

Κρίσιμη για τη σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία είναι η συνάντηση που έχουν το μεσημέρι της Πέμπτης ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Μάικ Πενς στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας με αφορμή την εισβολή των Τούρκων στη Συρία, και ενώ η σχέση των των Αμερικανών με την Τουρκία έχει περάσει από «σαράντα κύματα» τις τελευταίες μέρες.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ βρίσκεται στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και το σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Ρόμπερτ Ο’Μπράιαν, ώστε να προσπαθήσουν να βρουν μια λύση για τερματισμό της επιχείρησης «Πηγή Ειρήνης» από τους Τούρκους στη Συρία που βρίσκεται σήμερα στην 9 μέρα εξέλιξη της.

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ καλείται να κατορθώσει το ακατόρθωτο, όταν μάλιστα, μόλις μία ημέρα πριν, ο Αμερικανός πρόεδρος τραβούσε ακριβώς αντίθετη γραμμή από την επίσημη θέση των αξιωματούχων του.

Αμυνόμενος για μία ακόμη φορά στη θύελλα των αντιδράσεων που έχει προκαλέσει η απόφασή του να αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βόρεια Συρία, ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι οι Κούρδοι είναι «πολύ πιο ασφαλείς τώρα» και πως σε κάθε περίπτωση «δεν είναι άγγελοι». Την ίδια ώρα, το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας χαρακτηρίζει την τουρκική επιχείρηση καταστροφή για τη σταθερότητα στην περιοχή και τον αγώνα ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

Το ερώτημα ωστόσο είναι κατά πόσον ο Ερντογάν έχει ούτως ή άλλως διάθεση να ακούσει την αμερικανική αντιπροσωπεία, την οποία έως χθες έλεγε ότι δεν πρόκειται καν να συναντήσει.

Για εκατόμβες αμάχων μιλούν οι Κούρδοι

Στο πολεμικό μέτωπο, οι κουρδικές δυνάμεις που αντιμάχονται τα τουρκικά στρατεύματα στη Συρία ανακοίνωσαν νωρίτερα μέσα στην Πέμπτη πως συνολικά 218 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την πλευρά τους στη διάρκεια της «Πηγής Ειρήνης».

Επίσης 650 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, ανακοίνωσαν οι αρχές στον τομέα της υγείας.

Αν σου άρεσε κάνε