Κατάπαυση πυρών από τον Ερντογάν στη Συρία - Αίρονται οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία

Κατάπαυση πυρών από τον Ερντογάν στη Συρία - Αίρονται οι κυρώσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:42 Δημιουργία 17/10/19, 20:39

Σε συμφωνία για κατάπαυση του πυρός από την Τουρκία στους Κούρδους της Συρίας έφτασε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, Μάικ Πενς, με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Άγκυρα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε πως «έχουμε έρθει σε συμφωνία με τον πρόεδρο Ερντογάν για κατάπαυση του πυρός για τις επόμενες 120 ώρες».

Ακόμα, ο Πενς δήλωσε πως ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλτ Τραμπ, θα άρει τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στην Τουρκία μόλις υπάρξει πλήρης κατάπαυση του πυρός στην επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

«Με την εφαρμογή (της εκεχειρίας), οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας», τόνισε ο Πενς. «Ο πρόεδρος αποφάσισε να αποσύρει τις οικονομικές κυρώσεις» μόλις ολοκληρωθεί η επιχείρηση, πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος ανέφερε επίσης πως «οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει με τις κουρδικές δυνάμεις των SDF ώστε να υποχωρήσουν σε μια απόσταση 32 χλμ μακριά από τα τουρκικά σύνορα», προσθέτοντας πως η αποχώρηση των Κούρδων από τη ζώνη «ασφαλείας» που θα δημιουργηθεί για την Τουρκία «έχει ήδη αρχίσει».

Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις αναστέλλονται, τόνισε, διευκρινίζοντας πως η στρατιωτική επιχείρηση θα τερματιστεί όταν η απόσυρση ολοκληρωθεί.

Παράλληλα με τις δηλώσεις του Πενς, ο Τραμπ «πανηγύρισε» για τη συμφωνία του με τον Ερντογάν μέσω Twitter, αναφέροντας πως κάνοντας λόγο για «σπουδαία νέα που προκύπτουν από την Τουρκία»/

Ο Τραμπ ευχαρίστησε τον Ερντογάν, λέγοντας πως «Εκατομμύρια ζωές θα σωθούν».

Ένας Τούρκος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters πως η Τουρκία «πήρε ακριβώς αυτό που ήθελε από τη συνάντηση» που είχε ο Πενς με τον Ερντογάν.

Ο Τσαβούσογλου

Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε πως «δεν πρόκειται να εκεχειρία αλλά για κατάπαυση πυρός. Δεν μπορεί να έχεις εκεχειρία από τη στιγμή που δεν υπάρχουν 2 ισότιμες αντιμαχόμενες δυνάμεις» σχολίασε υποτιμητικό ο Τούρκος ΥΠΕΞ για τους Κούρδους μαχητές.

Σε αντίθεση με τις ανακοινώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πενς, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η Άγκυρα δεν έδωσε καμία εγγύηση στις ΗΠΑ αναφορικά με τη συριακή πόλη Κομπάνι.

Πρόσθεσε πως υπήρξε συμφωνία με τις ΗΠΑ για τη συλλογή βαρέου οπλισμού από τη συροκουρδική πολιτοφυλακή YPG και την καταστροφή των θέσεων των κουρδικών δυνάμεων, συμπληρώνοντας πως υπήρξε συμφωνία με την Ουάσινγκτον οι τουρκικές δυνάμεις να ελέγχουν τη ζώνη ασφαλείας στη Συρία.

Κατέληξε πως η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στην Ουάσινγκτον τον επόμενο μήνα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι.

Αν σου άρεσε κάνε