ΗΠΑ: Ντεμπούτο για τους δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά

ΗΠΑ: Ντεμπούτο για τους δασμούς σε ευρωπαϊκά αγαθά

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:45 Δημιουργία 18/10/19, 09:43

Σε εφαρμογή τίθενται από σήμερα, Παρασκευή, όπως είχε προγραμματιστεί, οι επιπρόσθετοι αμερικανικοί δασμοί ύψους από 10% ως 25% σε χιλιάδες επιλεγμένα αγαθά που εισάγονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα όργανο επιδιαιτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έδωσε τη δυνατότητα στην Ουάσιγκτον να προχωρήσει στην επιβολή αντίμετρων σε βάρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδίως των τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών που συμμετέχουν στην Airbus - Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ισπανία - καθώς αποφάνθηκε ότι χορηγήθηκαν παράνομα επιδοτήσεις ύψους δισεκατομμυρίων δολαρίων στην ευρωπαϊκή κατασκευάστρια αεροσκαφών.

Η Ουάσιγκτον διαμήνυσε ότι θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς 10% στα αεροσκάφη της Airbus και 25% σε πλειάδα εισαγόμενων ευρωπαϊκών προϊόντων αξίας 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων - μεταξύ άλλων, γαλλικών κρασιών, σκοτσέζικων ουίσκι και ειδών τυριών από την Ευρώπη.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρουνό Λεμέρ προειδοποίησε την Πέμπτη τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «αρνητικές» οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις εξαιτίας της επιβολής επιπλέον τελωνειακών δασμών. «Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά», προειδοποίησε ο Γάλλος υπουργός έπειτα από μια συζήτηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. «Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανταποδώσει», πρόσθεσε ο Λεμέρ.

Αν σου άρεσε κάνε