Με «συγχαρητήρια» απαντά ο Τραμπ στις απειλές Ερντογάν για τη Συρία

Με «συγχαρητήρια» απαντά ο Τραμπ στις απειλές Ερντογάν για τη Συρία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:31 Δημιουργία 18/10/19, 18:52

Το εγκώμιο του Ταγίπ Ερντογάν, μετά από την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός ενάντια στους Κούρδους της Συρίας, έπλεξε εκ νέου το απόγευμα της Παρασκευής ο Ντόναλτ Τραμπ, στέλνοντας ακόμα ένα μήνυμα στην Άγκυρα για ενίσχυση των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Με αναρτήσεις του στο Twitter, o Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος «διαβεβαίωσε πως παρά κάποιο μεμονωμένα πυρά, η «κατάπαυση του πυρός τηρείται. Θέλει να πετύχει η συμφωνία. Όπως το θέλουν και οι Κούρδοι και η μοναδική λύση είναι αυτό να γίνει...».

Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος ανέφερε πως ο Τούρκος πρόεδρος του είπε πως καταγράφηκαν «ελάσσονος σημασίας» περιστατικά με πυρά ελεύθερων σκοπευτών και όλμων στη βορειοανατολική Συρία παρά την κατάπαυση του πυρός, όμως αυτά σύντομα εξαλείφθηκαν.

«Ενημερώθηκα για το ότι κάποια κράτη της Ευρώπης τώρα θέλουν να ξαναπάρουν πίσω τους μαχητές του ISIS που είναι υπήκοοι τους. Αυτά είναι καλά νέα, αλλά έπρεπε να έχουν γίνει αφού εμείς του πιάσαμε, Παρ' όλα, γίνεται μεγάλη πρόοδος» ανέφερε ο Τραμπ.

Για θύματα κάνουν λόγο οι Κούρδοι

Εξάλλου και παρά την κατάπαυση του πυρός στη Συρία που έχει ανακοινώσει από το βράδυ της Πέμπτης η Άγκυρας, η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 14 άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα στη βόρεια Συρία από τις αεροπορικές επιδρομές της Άγκυρας και τους βομβαρδισμούς του πυροβολικού των μαχητών συμμάχων των Τούρκων, που συνεχίζουν την επίθεση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων.

«Οι αεροπορικές επιδρομές και οι ρίψεις οβίδων σκότωσαν σήμερα 14 άμαχους στο χωριό Μπαμπ αλ Χάιρ και σε άλλα χωριά στα περίχωρα», σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο.

Συνάντηση κορυφής για τη Συρία

Εξάλλου, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε από τη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες πως ο ίδιος, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγεελα Μέρκελ θα συναντηθούν με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν τις ερχόμενες εβδομάδες, το πιθανότερο στο Λονδίνο.

«Είναι σημαντικό να συναντηθούμε και να συντονιστούμε οι τρεις Ευρωπαίοι και η Τουρκία», προσέθεσε. «Πρέπει να δούμε πού πηγαίνει η Τουρκία και πώς θα την επαναφέρουμε σε μια λογική θέση, η οποία θα της επιτρέψει να επεξεργαστεί την εσωτερική της ασφάλεια με σεβασμό της ατζέντας μας και θα συνεισφέρει σε μια πραγματική αλληλεγγύη στην καρδιά του ΝΑΤΟ», είπε.

Αν σου άρεσε κάνε