Παραιτήθηκε ο Ζάεφ - Πρόωρες εκλογές στα Σκόπια

Παραιτήθηκε ο Ζάεφ - Πρόωρες εκλογές στα Σκόπια

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:04 Δημιουργία 19/10/19, 13:22

Την παραίτηση του από τη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας και την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών στη χώρα ανακοίνωσε το Σάββατο ο Ζόραν Ζάεφ, στον απόηχο της απόφασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να «παγώσει» τις ενταξιακές συζητήσεις με τη χώρα του.

Όπως ανέφερε ο Ζάεφ σε δήλωση του, «είμαστε πολύ αδικημένοι και έχουμε δεχθεί μια μεγάλη αδικία από την ΕΕ».

«Προτείνω την ταχεία διεξαγωγή εκλογών με τις οποίες, εσείς, οι πολίτες, θα αποφασίσετε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», δήλωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα.

Οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, επέρχονται λίγες ώρες μετά το γαλλικό «βέτο» στην έναρξη των διαβουλεύσεων για την είσοδο των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μάλιστα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, εξέφρασε την απογοήτευσή του γι’ αυτή τη «δυσάρεστη εξέλιξη», ενώ ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος» της Ε.Ε.

Απογοητευμένη από το «όχι» των Βρυξελλών, δήλωσε και η Ουάσιγκτον, με τον εκπρόσωπο του State Department να διαμηνύει ότι «είμαστε απογοητευμένοι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν αναγνώρισε την ισχυρή μεταρρυθμιστική προσπάθεια των δύο χωρών».

Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία του αδιεξόδου αποτέλεσε η γαλλική στάση, με τον πρόεδρο Μακρόν να μην συναινεί στην ένταξη των δύο βαλκανικών χωρών, κάτι το οποίο είχε διαφανεί και το προηγούμενο διάστημα.

Αν σου άρεσε κάνε