Brexit: Μετατίθεται η συμφωνία του Τζόνσον με την ΕΕ

Brexit: Μετατίθεται η συμφωνία του Τζόνσον με την ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:34 Δημιουργία 19/10/19, 17:31

Με πλειοψηφία 16 ψήφων (322 ναι και 306 όχι) πέρασε από το βρετανικό κοινοβούλιο η τροπολογία του πρώην Συντηρητικού βουλευτή, Όλιβερ Λέτουιν, που προβλέπει ότι ακόμη και εάν το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.

Το αποτέλεσμα αυτό μεταθέτει την έγκριση της συμφωνίας του πρωθυπουργού, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία του νομοσχεδίου για την αποχώρηση, που την ενεργοποιεί.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκε η ομιλία του υπουργού αρμόδιου για τις προετοιμασίες για το Brexit, Μάικλ Γκοβ, με την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στο κοινοβούλιο επί της πρότασης της κυβέρνησης για την έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης.

Ο Γκοβ προειδοποίησε το Σώμα ότι εάν εγκριθεί η τροπολογία Λέτουιν, δεν θα διεξαχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία σήμερα, όπως ήταν προγραμματισμένο. Κάλεσε επίσης τους βουλευτές να βάλουν στην άκρη το «τέλειο Brexit» για το κοινό καλό και τόνισε ότι ο καλύτερος τρόπος να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει ‘no deal’ (μη συμφωνία) είναι να εγκριθεί η σημερινή πρόταση της κυβέρνησης για τη συμφωνία αποχώρησης.

Αν σου άρεσε κάνε