Ερντογάν: Θα σπάσω τα κεφάλια των Κούρδων, αν δεν αποσυρθούν

Ερντογάν: Θα σπάσω τα κεφάλια των Κούρδων, αν δεν αποσυρθούν

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:03 Δημιουργία 20/10/19, 11:00

Το μήνυμα ότι θα συζητήσει την ανάπτυξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων σε μια σχεδιαζόμενη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρεια Συρία, κατά τις συνομιλίες που θα έχει με τον Βλαντίμιρ Πούτιν την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά ότι η Άγκυρα θα «εφαρμόσει τα δικά της σχέδια», αν δεν επιτευχθεί λύση, έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία συμφώνησε με τις Ηνωμένες Πολιτείες την Πέμπτη να σταματήσει τη στρατιωτική επίθεσή της στη βορειοανατολική Συρία για 120 ώρες (πέντε ημέρες) ενόσω οι Κούρδοι μαχητές θα αποσύρονται από μια «ζώνη ασφαλείας». Ο Ερντογάν θα επισκεφθεί το Σότσι για έκτακτες συνομιλίες με τον Πούτιν όσον αφορά τα επόμενα βήματα.

Μιλώντας σε μια τελετή στην πόλη Καϊσερί (Καισάρεια) της κεντρικής Τουρκίας, ο Ερντογάν είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα «σπάσει τα κεφάλια» των Κούρδων μαχητών στη βόρεια Συρία αν δεν αποσυρθούν από την περιοχή στη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Reuters μετέδωσε δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σύμφωνα με τον οποίο τα τουρκικά στρατεύματα στη βόρεια Συρία είναι έτοιμα να συνεχίσουν την επίθεσή τους αν η συμφωνία με την Ουάσινγκτον δεν εφαρμοστεί πλήρως.

«Σταματήσαμε την επιχείρηση για πέντε ημέρες. Σε αυτό το διάστημα, οι τρομοκράτες θα αποσυρθούν από τη ζώνη ασφαλείας, θα συγκεντρώσουμε τα όπλα τους και θα καταστρέψουμε τη θέση τους. Αν αυτό δεν συμβεί, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση», είπε ο Ακάρ.

«Οι ετοιμασίες μας έχουν ολοκληρωθεί. Όταν δοθεί η εντολή, οι στρατιώτες μας είναι έτοιμοι να πάνε οπουδήποτε», δήλωσε στη διάρκεια μιας εκδήλωσης στην ίδια πόλη.

Αν σου άρεσε κάνε