Κάλπες στις 12 Απριλίου στα Σκόπια

Κάλπες στις 12 Απριλίου στα Σκόπια

ΔΙΕΘΝΗ UPD 22:34 Δημιουργία 20/10/19, 22:31

Στις 12 Απριλίου θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ, μετά τη μαραθώνια σύσκεψη των πολιτικών αρχών, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9.30 το βράδυ (ώρα Ελλάδος).

Οι πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, είναι καταιγιστικές, μετά το «όχι» της Ε.Ε. στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Ο Ζόραν Ζάεφ θα υποβάλλει άμεσα την παραίτησή του, ενώ την τύχη της χώρας θα αναλάβει υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Σ' αυτή θα συμμετέχουν προσωπικότητες και από τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό - βέβαια - να επιλέγεται από το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (σ.σ. του Ζόραν Ζάεφ).

«Ομόφωνη θέση όλων των πολιτικών αρχηγών είναι ότι η ευρω-ατλαντική ολοκλήρωση είναι ο στόχος μας» έγραψε στο Twitter o απερχόμενος πρωθυπουργός, λίγο μετά το πέρας της σύσκεψης.

Οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονταν σε συνεχείς διαβουλεύσεις από τις 6.00 το απόγευμα, υπό την προεδρία του Στέβο Πεντάροφσκι.

Επί τάπητος ετέθη τόσο η αποτίμηση των τελευταίων εξελίξεων, όσο και η δρομολόγηση των επόμενων βημάτων, μετά την απόφαση του Ζάεφ να προαναγγείλει πρόωρες εκλογές.

«Αυτό που προτείνω είναι η οργάνωση άμεσων πρόωρων εκλογών, προκειμένου εσείς, οι πολίτες, να λάβετε την απόφαση για τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε» δήλωσε, μεταξύ άλλων, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα, το μεσημέρι του Σαββάτου.

Είχε προηγηθεί το γαλλικό «βέτο» στην έναρξη των διαβουλεύσεων για την είσοδο των Σκοπίων στην ευρωπαϊκή οικογένεια, κάτι το οποίο αναβάλει τη σχετική διαδικασία τουλάχιστον έως τον Μάιο του 2020 (σ.σ. τότε θα ξανασυζητηθεί το θέμα).

«Είμαστε θύματα ενός ιστορικού λάθους της Ε.Ε. Είμαι απογοητευμένος και εξοργισμένος και ξέρω, ότι το ίδιο νιώθει όλος ο λαός» πρόσθεσε ο Ζόραν Ζάεφ, εκφράζοντας τη λύπη του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας είχε επενδύσει μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το βασικό κυβερνητικό αφήγημα, στο πλαίσιο της εκστρατείας πειθούς για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Αν σου άρεσε κάνε