Brexit: Στη Βουλή τα «κλειδιά» για τη συμφωνία Τζόνσον-Βρυξελλών

Brexit: Στη Βουλή τα «κλειδιά» για τη συμφωνία Τζόνσον-Βρυξελλών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:11 Δημιουργία 21/10/19, 14:15

«Θολό» είναι ακόμη το τοπίο γύρω από το ζήτημα του Brexit.

Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού εισάγει σήμερα στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης, ενώ εξελίξεις θα εξαρτηθούν εν πολλοίς από το τι θα αποφασίσει ο πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπέρκοου, η δήλωση του οποίου αναμένεται από στιγμή σε στιγμή.

O πρόεδρος έχει τη δυνατότητα να αποκλείσει τη διεξαγωγή μίας ακόμη κρίσιμης ψηφοφορίας, εφόσον απέτυχε να γίνει το Σάββατο, και έχει ξεκαθαρίσει στο παρελθόν ότι δεν θεωρεί σκόπιμο να πραγματοποιούνται αέναα ψηφοφορίες πάνω σε προτάσεις με το ίδιο θέμα.

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση εισαγάγει το νομοσχέδιο, είναι εφικτό να προχωρήσει η διαδικασία στη δεύτερη ανάγνωσή του στη Βουλή ακόμη και αύριο, οπότε οι βουλευτές θα πρέπει να δηλώσουν «ναι ή όχι» για να προχωρήσει στα επόμενα στάδια στη Βουλή των Κοινοτήτων. Εάν εγκριθεί το νομοσχέδιο στο δεύτερο στάδιο, υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης τροπολογιών, που να αφορούν την προσθήκη στο νομοσχέδιο για τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος και ακόμη την παράταση της μεταβατικής περιόδου με την ΕΕ πέραν του 2020.

Το κόμμα των Εργατικών εξετάζει το ενδεχόμενο να προωθήσει τροπολογίες για ένα πιο ήπιο Brexit και άλλες που θα υποχρεώσουν τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει την συμφωνία του. Για το σκοπό αυτό αναζητά συμμάχους που θα στηρίξουν τις προτάσεις του, ανάμεσα στους οποίους τους αντάρτες βουλευτές των Τόρις, αλλά και το DUP, το οποίο έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τη συμφωνία του πρωθυπουργού.

Αν σου άρεσε κάνε