Ο Σάντσεθ ζητά από την Καταλονία να καταδικάσει τους διαδηλωτές

Ο Σάντσεθ ζητά από την Καταλονία να καταδικάσει τους διαδηλωτές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:40 Δημιουργία 21/10/19, 14:36

Ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ επισκέπτεται σήμερα την Βαρκελόνη έπειτα από μια εβδομάδα ταραχών ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο της Καταλονίας ότι δεν εκπλήρωσε το καθήκον του να εξασφαλίσει τη δημόσια τάξη και την ειρήνη ανάμεσα στους υποστηρικτές και τους αντιπάλους της ανεξαρτησίας.

Ο σοσιαλδημοκράτης Σάντσεθ αναφέρει σε επιστολή του πως ο Κιμ Τόρα «γύρισε την πλάτη του» στις δυνάμεις ασφαλείας και επαναλαμβάνει πως ο Τόρα θα πρέπει να καταδικάσει κατηγορηματικά τις ταραχές.

Η περιφερειακή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως ο Τόρα ζήτησε να συναντηθεί με τον Σάντεθ στη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στη Βαρεκελόνη για να δει μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, όμως δεν ξεκαθαρίσθηκε αμέσως αν η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ή όχι.

Η Βαρκελόνη έχει περάσει επτά διαδοχικές νύκτες μερικές φορές βίαιων διαμαρτυριών μετά τη φυλάκιση, την περασμένη εβδομάδα, εννέα καταλανών αυτονομιστών που κρίθηκαν ένοχοι για στάση σχετικά με τον ρόλο τους στην αποτυχημένη προσπάθεια του 2017 για ανεξαρτησία.

Ένα μικρό πλήθος διαδηλωτών υποδέχθηκε με κορναρίσματα και φωνές τον Σάντσεθ κατά την άφιξή του πεζή στην έδρα της αστυνομίας, που υπήρξε επίκεντρο πολλών από τα πρόσφατα βίαια επεισόδια.

Ο Σάντσεθ είπε στον Τόρα πως η δουλειά του ως επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνησης ήταν να προστατεύει τη δημόσια ασφάλεια και να εξασφαλίζει την αρμονική συνύπαρξη ανάμεσα στις παρατάξεις των υποστηρικτών και των αντιπάλων της απόσχισης της Καταλονίας από την Ισπανία.

«Η συμπεριφορά σας τις λίγες τελευταίες ημέρες ήταν ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση», ανέφερε ο Σάντσεθ στην επιστολή.

Ο Τόρα ανέφερε σε δήλωσή του το σαββατοκύριακο πως ανέκαθεν καταδίκαζε τη βία και επέκρινε τον πρωθυπουργό λέγοντας ότι αποφεύγει τον διάλογο.

Απαντώντας σήμερα στην επιστολή του Σάντσεθ, ο Τόρα ζήτησε να γίνει «διάλογος χωρίς προϋποθέσεις». Στη γραπτή απάντησή του, η οποία δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του, δεν γίνεται αναφορά στη βία.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο Τόρα ζήτησε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Σάντσεθ τόσο προχθές, Σάββατο, όσο και χθες, Κυριακή, όπως το αίτημά του απορρίφθηκε.

Εκπρόσωπος του καταλανικού κόμματος ERC που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας και έχει συμμαχήσει με τον Τόρα, καταδίκασε σήμερα τον πρωθυπουργό επειδή δεν μιλάει απ' ευθείας στην καταλανική κυβέρνηση.

«Ο Σάντσεθ αρνείται τον διάλογο για πολλοστή φορά. Αυτό δείχνει ότι δεν σέβεται τον λαό της Καταλονίας», δήλωσε η Μάρτα Βιλάλτα Τόρες.

Ο Σάντσεθ θα επισκεφθεί τραυματίες αστυνομικούς και θα συναντηθεί με δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσε η ισπανική κυβέρνηση. Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως 288 αστυνομικοί τραυματίσθηκαν στις συγκρούσεις στην Καταλονία και πως πραγματοποιήθηκαν 194 συλλήψεις.

Αν σου άρεσε κάνε