Brexit: Ο Τζόνσον απειλεί και πάλι τους Βρετανούς βουλευτές με εκλογές

Brexit: Ο Τζόνσον απειλεί και πάλι τους Βρετανούς βουλευτές με εκλογές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:52 Δημιουργία 22/10/19, 16:31

Την πρόθεση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να πετάξει στα σκουπίδια τη συμφωνία για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση που επετεύχθη την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον την Τρίτη, μετά τις συνεχιζόμενες κοινοβουλευτικές ήττες στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μιλώντας και πάλι στους Βρετανούς βουλευτές, ο συντηρητικός πρωθυπουργός ανέφερε πως η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αποσύρει τη συμφωνία σε περίπτωση που αυτή δεν υπερψηφιστεί ούτε και σήμερα, επαναλαμβάνοντας πως δεν πρόκειται να ζητήσει αίτημα παράτασης του Brexit μετά από την 31η Οκτωβρίου.

Ακόμα, ο Τζόνσον επανέλαβε πως η κυβέρνηση θα λάβει τις αναγκαίες κινήσεις ώστε η χώρα να οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, εάν και η σημερινή ψηφοφορία απορρίψει της συμφωνία με τους Ευρωπαίους.

«Δεν θα επιτρέψω, σε καμία περίπτωση, περισσότερους μήνες της ίδιας κατάστασης», προειδοποίησε ο Τζόνσον.

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός είπε σήμερα ότι η ΕΕ δεν θα ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σχετικά με το Brexit, που σύναψε η Βρετανία, εάν οι βουλευτές προσπαθήσουν να την αλλάξουν, τροποποιώντας τη νομοθεσία για την υιοθέτηση της συμφωνίας.

«Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι: η συμφωνία στο τραπέζι είναι αυτή που περιλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο και η απόφαση για αυτό το σώμα είναι εάν θα επικυρώσουν αυτή τη συμφωνία ή θα κάνουν κύκλους σε μια μάταιη προσπάθεια να φτιάξουν μια καινούργια» σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Νέο «όχι» από τους Εργατικούς

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, τόνισε πως «η προσωπική μου άποψη είναι θα θα πρέπει να καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο απόψε. Η εισήγησή μου θα είναι να καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο», επέμεινε, προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν θα εγκρίνει ούτε το χρονοδιάγραμμα.

Εξάλλου, μια πηγή του κόμματος είπε ότι οι Εργατικοί θα στηρίξουν την πρόταση για πρόωρες εκλογές μόνο εάν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοθεί μια αναβολή στο Brexit και φύγει από το τραπέζι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Οι Εργατικοί δηλώνουν εδώ και πολύ καιρό ότι επιθυμούν τη διεξαγωγή εκλογών, όμως μέχρι τώρα αρνούνται να στηρίξουν τη σχετική πρόταση του Τζόνσον γιατί φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε ότι η αναβολή στο Brexit θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να γίνουν στο μεσοδιάστημα οι πρόωρες εκλογές.

.

Αν σου άρεσε κάνε