Προς kolotoumba ο Τζόνσον για το Brexit, σύμφωνα με τους FT

Προς kolotoumba ο Τζόνσον για το Brexit, σύμφωνα με τους FT

ΔΙΕΘΝΗ UPD 19:23 Δημιουργία 22/10/19, 18:29

«Φωτιά» έχει πάρει το πολιτικό παρασκήνιο στο Λονδίνο για τις επόμενες κινήσεις του Μπόρις Τζόνσον επί του Brexit, καθώς μέχρι το βράδυ της Τρίτης αναμένεται νέα ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων για τη συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μιλώντας στους Financial Times, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού και προέδρου των Τόρις διαρρέουν πως εάν και σήμερα οι Βρετανοί βουλευτές καταρρίψουν τη συμφωνία με την ΕΕ, ο Τζόνσον είναι έτοιμος να αιτηθεί παράτασης του Brexit στις Βρυξέλλες, κάνοντας πίσω από μια «κόκκινη γραμμή» που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθετε προ ημερών.

«Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε μια παράταση μετά από την 31η Οκτωβρίου και το πολύ για 10 επιπλέον μέρες, αλλά μόνο σε περίπτωση που η ΕΕ ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη παράταση.

Πιστεύουμε, όμως, πως οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να δεχθούν αυτό το σενάριο» σχολίασαν από την Ντάουνινγκ Στριτ στους FT, «δείχνοντας» με αυτό το σχόλιο πως ο Τζόνσον σκοπεύει άμεσα να κινηθεί για την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων ανέφερε πως η ΕΕ δεν θα ξαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία σχετικά με το Brexit, που σύναψε η Βρετανία, εάν οι βουλευτές προσπαθήσουν να την αλλάξουν, τροποποιώντας τη νομοθεσία για την υιοθέτηση της συμφωνίας.

«Οι Ευρωπαίοι φίλοι μας δεν θα μπορούσαν να είναι πιο ξεκάθαροι: η συμφωνία στο τραπέζι είναι αυτή που περιλαμβάνεται σε αυτό το νομοσχέδιο και η απόφαση για αυτό το σώμα είναι εάν θα επικυρώσουν αυτή τη συμφωνία ή θα κάνουν κύκλους σε μια μάταιη προσπάθεια να φτιάξουν μια καινούργια», σημείωσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Καταψηφίζουν οι Εργατικοί

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπίν δήλωσε ότι «η προσωπική μου άποψη είναι θα θα πρέπει να καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο απόψε», προσθέτοντας ότι το κόμμα του δεν θα εγκρίνει ούτε το χρονοδιάγραμμα.

Την ίδια ώρα, μια πηγή του κόμματος είπε ότι οι Εργατικοί θα στηρίξουν την πρόταση για πρόωρες εκλογές μόνο εάν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση να δοθεί μια αναβολή στο Brexit και φύγει από το τραπέζι η αποχώρηση χωρίς συμφωνία.

Οι Εργατικοί δηλώνουν εδώ και πολύ καιρό ότι επιθυμούν τη διεξαγωγή εκλογών, όμως μέχρι τώρα αρνούνται να στηρίξουν τη σχετική πρόταση του Τζόνσον γιατί φοβούνται ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Η ίδια πηγή, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, εξήγησε ότι η αναβολή στο Brexit θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε να γίνουν στο μεσοδιάστημα οι πρόωρες εκλογές.

Αν σου άρεσε κάνε