Ρωσία και Τουρκία αναλαμβάνουν κοινές περιπολίες στη Συρία

Ρωσία και Τουρκία αναλαμβάνουν κοινές περιπολίες στη Συρία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:29 Δημιουργία 22/10/19, 20:27

Θετικά για τις βλέψεις της Τουρκίας στην καθιέρωση των αξιώσεων της εντός της επικράτειας της Συρίας και αρνητιά για τους Κούρδους αντιπάλους της Άγκυρας στην περιοχή είναι τα όσα ανακοίνωσαν οι Ταγίπ Ερντογάν και Βλάντιμιρ Πούτιν την Τρίτη από το Σότσι της Ρωσίας, σε μια συνάντηση που διήρκησε κοντά στις 6 ώρες.

Σε κοινές δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους, οι πρόεδροι Τουρκίας και Ρωσίας αναφέρθηκαν στην κατάπαυση του πυρός που έχει συμφωνήσει η Άγκυρα απέναντι στους Κούρδους, σημειώνοντας πως θα τεθούν σε ισχύ από τις επόμενες μέρες κοινές περιπολίες από τουρκικά και ρωσικά στρατεύματα στα σύνορο της Τουρκίας σε ζώνη βάθους 10 χιλιομέτρων στη Συρία και ότι οι κουρδικές δυνάμεις των YPG θα υποχωρήσουν 30 χλμ μακριά των τουρκικών συνόρων, εντός της επικράτειας της Συρίας.

Ακόμα, Πούτιν και Ερντογάν δήλωσαν πως η περιοχή που ελέγχει η Τουρκία εντός του συριακού εδάφους (ζώνη «ασφαλείας» την αποκάλεσε για μια ακόμα φορά ο Ερντογάν) θα διατηρηθεί με στόχο να μεταφερθούν εκεί περίπου 1,5 με 2 εκατ. Σύρων προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

Ακόμα, η Μόσχα θα στείλει στρατιωτική αστυνομία, ενώ η Δαμασκός θα στείλει συνοριοφύλακες προκειμένου να διασφαλίσει την απομάκρυνση των δυνάμεων της YPG και των όπλων τους σε βάθος «30 χιλιομέτρων μακριά από τα σύνορα» δηλαδή εκτός της ζώνης «ασφαλείας».

Οι δηλώσεις

Όπως ανακοίνωσε ο Πούτιν, Ρωσία και Τουρκία βρήκαν βιώσιμες λύσεις για την κατάσταση στα σύνορα με τη Συρία.

Επίσης, υποστήριξε ότι η συριακή κυβέρνηση και οι κουρδικές δυνάμεις χρειάζεται να διεξάγουν διευρυμένες συνομιλίες προκειμένου να λάβουν υπ’ όψιν τα συμφέροντα όλων των θρησκειών που υπάρχουν στη χώρα.

Πρόσθεσε ότι ότι πρέπει η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας πρέπει να διατηρηθεί.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι δεν επιθυμεί ξένα εδάφη καθώς και ότι η Τουρκία «κάνει ό,τι μπορεί να απελευθερώσει εκτάσεις από μαχητές».

Αίρονται οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία

Εξάλλου, κορυφαίος στρατιωτικός των ΗΠΑ επανάλαβε σήμερα πως οι αμερικανικές κυρώσεις στην Τουρκία θα αρθούν εφόσον κριθεί πως τηρείται η συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός κατά των Κούρδων.

«Είναι μια δέσμευση την οποία θα τηρήσουμε», τόνισε ο αξιωματούχος αυτός, χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα αρθούν οι κυρώσεις.

«Κάθε στρατιωτική επιχείρηση μετά τη λήξη της χρονικής διορίας των 120 ωρών (...) θα μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι οι Τούρκοι παραβίασαν τη συμφωνία μας, με τις αναπόφευκτες κυρώσεις» που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, πρόσθεσε.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πάντως ότι Άγκυρα και Ουάσινγκτον είναι σε επαφή ώστε να συμφωνήσουν ότι ολοκληρώθηκε η αποχώρηση των Κούρδων και ότι η προσωρινή παύση των τουρκικών επιχειρήσεων στη Συρία θα μετατραπεί σε μόνιμη διακοπή αυτής της εκστρατείας.

Αν σου άρεσε κάνε