Brexit: «Μονόδρομος» οι εκλογές...

Brexit: «Μονόδρομος» οι εκλογές...

ΔΙΕΘΝΗ UPD 06:52 Δημιουργία 23/10/19, 06:48

Ως «μονόδρομος» παρουσιάζεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών στη Βρετανία, έπειτα από την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να θέσει σε αναστολή την νομοθετική διαδικασία για το Brexit.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε θα προτείνει στους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια νέα αναβολή του «διαζυγίου».

«Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία», τόνισε ο Τουσκ με tweet του.

Αν η ΕΕ δεχθεί νέα αναβολή, ο μοναδικός δρόμος για να αρθεί το αδιέξοδο είναι να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές στη Ντάουνινγκ Στριτ.

Η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι ο μοναδικός τρόπος, ώστε η Βρετανία να ξεπεράσει την κρίση, σε περίπτωση που η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδεχθεί την αναβολή της αποχώρησης έως τον Ιανουάριο, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο γραφείο του Τζόνσον, επιχειρηματολογώντας πως η Βουλή των Κοινοτήτων είναι «απόλυτα διχασμένη».

Χθες, ο Τζόνσον ηττήθηκε στην ψηφοφορία για το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε όσον αφορά την έγκριση της νομοθεσίας για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ.

«Το Σάββατο, το κοινοβούλιο αιτήθηκε να υπάρξει αναβολή ως τον Ιανουάριο και σήμερα [χθες] το κοινοβούλιο σπατάλησε την τελευταία του ευκαιρία» η αποχώρηση να γίνει εντός προθεσμίας, είπε η ίδια πηγή. «Εάν οι Βρυξέλλες αποδεχθούν την καθυστέρηση που αιτήθηκε το κοινοβούλιο, τότε ο μοναδικός τρόπος η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει μπροστά είναι η διεξαγωγή [πρόωρων] εκλογών», σημείωσε.

«Αυτό το κοινοβούλιο είναι απόλυτα διχασμένο. Οι ψηφοφόροι πρέπει να επιλέξουν, αν θέλουν το Brexit να ολοκληρωθεί με τον Μπόρις ή αν θέλουν να περάσουν το 2020 με δύο δημοψηφίσματα, για το Brexit και για τη Σκοτία, με [πρωθυπουργό τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης των Εργατικών, τον Τζέρεμι] Κόρμπιν», πρόσθεσε.

Αν σου άρεσε κάνε