Στον «αέρα» το Brexit: Αναβολή κι εκλογές στο «τραπέζι»

Στον «αέρα» το Brexit: Αναβολή κι εκλογές στο «τραπέζι»

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:41 Δημιουργία 23/10/19, 12:01

Στον… αέρα παραμένει ακόμη το καυτό ζήτημα του Brexit, εντείνοντας την αβεβαιότητα και προκαλώντας κατά συνέπεια νευρικότητα στα διεθνή χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να «διαβάζουν» τις εξελίξεις στο Λονδίνο.

Έπειτα από την απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να θέσει σε αναστολή την νομοθετική διαδικασία για το Brexit, πηγές από τη Ντάουνινγκ Στριτ παρουσιάζουν το σενάριο των εκλογών ως «μονόδρομο», εάν η ΕΕ δεχτεί νέα αναβολή.

Αξιολογώντας τα δρώμενα, η JP Morgan τονίζει ότι εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δώσει μία μικρή παράταση στο Brexit, τότε πιθανότατα ο Μπόρις Τζόνσον θα καταφέρει να περάσει τη συμφωνία.

«Εάν προσφερθεί μία μικρή παράταση, αναμένουμε ότι ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επιστρέψει στην προσπάθειά του να περάσει τη Συμφωνία και πιθανότατα θα τα καταφέρει», προσθέτει.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε θα προτείνει στους 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ να αποδεχθούν το αίτημα της Βρετανίας για μια νέα αναβολή του «διαζυγίου».

«Σε συνέχεια της απόφασης του Μπόρις Τζόνσον να παύσει την διαδικασία επικύρωσης της Συμφωνίας Αποχώρησης, και για να αποφευχθεί ένα Brexit χωρίς συμφωνία, θα προτείνω στους 27 ηγέτες της ΕΕ να αποδεχθούν το βρετανικό αίτημα για μια παράταση. Για αυτό θα προτείνω μια γραπτή διαδικασία», τόνισε ο Τουσκ με tweet του.

Πάντως, πηγές της Ντάουινγκ Στριτ επισημαίνουν πως η Βουλή των Κοινοτήτων είναι «απόλυτα διχασμένη».

Αν σου άρεσε κάνε