Εκτός ελέγχου της Συρίας οι κοινές περιπολίες Τουρκίας και Ρωσίας

Εκτός ελέγχου της Συρίας οι κοινές περιπολίες Τουρκίας και Ρωσίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:04 Δημιουργία 23/10/19, 16:55

Εκτός ελέγχου και δικαιοδοσίας της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ θα είναι οι κοινές περιπολίες της Τουρκίας και της Συρίας στην βορειοανατολική Συρία, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, δίνοντας στη δημοσιότητα το σχέδιο της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν χθες ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ρωσικό ΥΠΕΞ, η Συρία θα εγκαταστήσει 15 συνοριακά φυλάκια κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία

Τα συριακά φυλάκια δημιουργούνται εκτός της ζώνης όπου πραγματοποιούνταν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή ειρήνης», όπως φαίνεται στο χάρτη του ρωσικού υπουργείου..

Συγκεκριμένα πέντε φυλάκια των συνοριοφυλάκων της Συρίας θα εγκατασταθούν δυτικά της ζώνης όπου πραγματοποιούνταν η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση , στην περιοχή του Κομπάνι.

Ανατολικά της ζώνης επιχειρήσεων, η Συρία θα εγκαταστήσει δέκα φυλάκια που θα φθάνουν έως τα σύνορα με το Ιράκ και συγκεκριμένα στις περιοχές Ντερμπίσια, Καμισλί και Ντερίκ.

Νέες απειλές από τον Ερντογάν προς τους Κούρδους

Από την πλευρά, ο Ταγίπ Ερντογάν επανάλαβε σήμερα πως εάν οι Τουρκία θα λάβει τα «απαραίτητα μέτρα» αν οι δύο συμφωνίες με την Ουάσινγκτον και τη Μόσχα που προβλέπουν την αποχώρηση μιας κουρδικής πολιτοφυλακής από τη βορειοανατολική Συρία δεν τηρηθούν.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο αεροσκάφος που μετέφερε τον Τούρκο πρόεδρο πίσω στην Άγκυρα μετά από τη συνάντηση με τον Πούτιν στο Σότσι,ο Ερντογάν τόνισε πως εάν η συμφωνία με τους Αμερικανούς δεν τηρηθεί, «τότε θα επαναλάβουμε με αποφασιστικότητα» την επιχείρηση που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου.

«Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, ο κ. Πούτιν μίλησε με πολύ σθεναρό τρόπο ‘Θα τις [τις YPG] κάνουμε να φύγουν χωρίς αμφιβολία’ είπε. Δεδομένου ότι έχει δοθεί μια τέτοια υπόσχεση, αν δεν τηρηθεί, θα κάνουμε το καθήκον μας», προσέθεσε ο Ερντογάν.

Ακόμα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως ο Πούτιν τον διαβεβαίωσε ότι «δεν θα επιτρέψει στις YPG να παραμείνουν κοντά στα σύνορα με την Τουρκία «φορώντας τα ρούχα του καθεστώτος».

Πριν από τον Ερντογάν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε πει πως η Άγκυρα βασίζεται στη Μόσχα προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία και πως η Τουρκία δεν έχει «καμία απολύτως εμπιστοσύνη» στο καθεστώς.

Αν σου άρεσε κάνε