Συνεχίζονται οι έρευνες για τα πτώματα στο Έσεξ του Λονδίνου

Συνεχίζονται οι έρευνες για τα πτώματα στο Έσεξ του Λονδίνου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:29 Δημιουργία 23/10/19, 17:14

Η βρετανική αστυνομία ανακάλυψε σήμερα σε βιομηχανικό πάρκο κοντά στο Λονδίνο τα πτώματα 39 ανθρώπων μέσα σ' ένα φορτηγό, που πιστεύεται ότι ήρθε από τη Βουλγαρία, και ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τον οδηγό ως ύποπτο για φόνο.

Η ανακάλυψη των πτωμάτων --38 ενηλίκων και ενός εφήβου-- έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες αφού υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης ειδοποιήθηκαν ότι υπάρχουν άνθρωποι σε κοντέινερ φορτηγού σε βιομηχανικό πάρκο στο Γκρέις, 32 χλμ. ανατολικά του κέντρου του Λονδίνου.

Το φορτηγό πιστεύεται ότι είχε εισέλθει το Σάββατο στη Βρετανία από το Χόλιχεντ, ένα λιμάνι της βόρειας Ουαλίας που είναι μείζον σημείο εισόδου από την Ιρλανδία, και ότι είχε αρχικά ξεκινήσει το ταξίδι του από τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε η αστυνομία. Ο οδηγός του φορτηγού, ένας 25χρονος από τη Βόρεια Ιρλανδία, έχει τεθεί υπό κράτηση.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον εξέφρασε τον αποτροπιασμό του και έκανε γνωστό πως ενημερώνεται για την πορεία των ερευνών.

«Γνωρίζουμε ότι γίνεται αυτό το εμπόριο -- όλοι αυτοί οι έμποροι ανθρώπων θα πρέπει να κυνηγηθούν και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη», δήλωσε.

Όλοι όσοι ανακαλύφθηκαν μέσα στο κοντέινερ βρέθηκαν νεκροί από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης που κλήθηκαν στο Βιομηχανικό Πάρκο Ουότεργκλεϊντ, όχι μακριά από τις αποβάθρες του Τάμεση.

Το φορτηγό μέσα στο οποίο η βρετανική αστυνομία βρήκε τα πτώματα 39 ανθρώπων είχε βουλγαρική άδεια κυκλοφορίας, και ήταν καταχωρημένο σε μια εταιρεία ιδιοκτησίας μιας Ιρλανδής, έγινε σήμερα γνωστό από το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η βρετανική πρεσβεία στο Λονδίνο έλαβε πληροφορίες σχετικά με την άδεια από τη βρετανική αστυνομία, αναφέρει το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

«Το φορτηγό Scania ήταν καταχωρημένο στην πόλη Βάρνα υπό το όνομα μιας εταιρείας ιδιοκτησίας μιας υπηκόου Ιρλανδίας» λέει το υπουργείο.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Βουλγαρίας BNR, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, μετέδωσε ότι το φορτηγό, η άδεια κυκλοφορίας του οποίου είχε εκδοθεί στη Βουλγαρία με ημερομηνία 19 Ιουνίου 2017, είχε φύγει από τη βαλκανική χώρα την επόμενη ημέρα και δεν είχε έκτοτε επιστρέψει.

Την ίδια ώρα, η βρετανική αστυνομία λέει πως πιστεύει ότι το φορτηγό ταξίδεψε από το Ζεεμπρούγκε στο Βέλγιο στο λιμάνι του Πάρφλιτ στην ανατολική Αγγλία.

Κατόπιν, παρέμεινε στην περιοχή Τούροκ γύρω στις 12.30 το πρωί τοπική ώρα για περίπου 35 λεπτά προτού αναχωρήσει, σημείωσε η αστυνομία του Έσεξ.

«Απελπιστική και επικίνδυνη κατάσταση»

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ δήλωσε πως οι ιρλανδικές αρχές θα φέρουν σε πέρας κάθε έρευνα που είναι απαραίτητη, αν διαπιστωθεί πως το φορτηγό είχε περάσει από την Ιρλανδία.

Αστυνομικοί με λευκές φόρμες επιθεωρούσαν ένα μεγάλο λευκό κοντέινερ που βρίσκεται πάνω σ' ένα κόκκινο φορτηγό δίπλα σε αποθήκες στο βιομηχανικό πάρκο. Στη διάρκεια των ερευνών της, η αστυνομία είχε αποκλείσει τη γύρω περιοχή με μεγάλα πράσινα φράγματα.

«Στο στάδιο αυτό, δεν έχουμε εντοπίσει από πού έρχονταν τα θύματα ούτε τις ταυτότητές τους και προβλέπουμε ότι αυτό μπορεί να είναι μια μακρόχρονη διαδικασία», δήλωσε στος δημοσιογράφους η υπαρχηγός της αστυνομίας του Έσεξ Πίπα Μιλς. «Πρόκειται για μια απόλυτη τραγωδία».

Η Μιλς είπε ότι η αναγνώριση των θυμάτων είναι η κορυφαία προτεραιότητα των αρχών, ενώ διεξάγεται επίσης έρευνα για να εντοπισθεί η πορεία που ακολούθησε το φορτηγό από τη Βουλγαρία στην Ιρλανδία και μετά στη Βρετανία.

Ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως οι θάνατοι αυτοί είναι μια απίστευτη ανθρώπινη τραγωδία που απαιτεί απαντήσεις.

Αν σου άρεσε κάνε