Άρση των κυρώσεων του Τραμπ στην Τουρκία

Άρση των κυρώσεων του Τραμπ στην Τουρκία

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 23/10/19, 19:37

Την πλήρη άρση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ προς την Τουρκία ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Ντόναλτ Τραμπ, σε διάγγελμα του Αμερικανού προέδρου από το Λευκό Οίκο κατά το οποίο ο ίδιος εξήρε το ρόλο του στην κατάπαυση του πυρός μεταξύ των Τούρκων και Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία.

Όπως ανέφερε ο Τραμπ, «τις τελευταίες πέντε ημέρες η εκεχειρία που εμείς πετύχαμε τηρείται και τηρείται πολύ καλά και πέρα από κάθε προσδοκία».

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως ενημερώθηκε από την Άγκυρα ότι σταματούν οι μάχες και ότι η εκεχειρία θα είναι μόνιμη, τονίζοντας ωστόσο ότι «η λέξη μόνιμη σ’ αυτό το μέρος του κόσμου είναι κάτι συζητήσιμο, αλλά πιστεύω ότι θα είναι μόνιμο».

«Έτσι, διέταξα τον υπουργό Οικονομικών να άρει όλες τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί στην Τουρκία στις 14 Οκτωβρίου λόγω της επίθεσης της Τουρκίας εναντίον των Κούρδων», επεσήμανε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις αίρονται, αλλά θα επανέλθουν «αν γίνει κάτι που δεν θα είναι ευχάριστο».

«Οι κυρώσεις αίρονται εκτός αν συμβεί κάτι για το οποίο δεν θα είμαστε χαρούμενοι», είπε ο Τραμπ από το Λευκό Οίκο.

Εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για το νόημα της λέξης «μόνιμο» σε «αυτό το μέρος του κόσμου».

Το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών παράλληλα ανακοίνωσε με δημοσίευση στον ιστότοπό του την άρση των κυρώσεων ενάντια στα τουρκικά υπουργεία Άμυνας και Ενέργειας και τις κυρώσεις που είχαν επιβάλει εις βάρος του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλου, του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και του υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ.

Αν σου άρεσε κάνε