«Όχι» από τους Βρετανούς βουλευτές σε πρόωρες εκλογές για το Brexit

«Όχι» από τους Βρετανούς βουλευτές σε πρόωρες εκλογές για το Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:30 Δημιουργία 28/10/19, 21:28

Brexit στις 31 Οκτωβρίου δεν θα υπάρξει. Ο Βρετανός πρωθυπουργός μελέτησε την πρόταση της Ε.Ε. για «ευέλικτη αναβολή» έως τις 31 Ιανουαρίου του 2020 και είπε επισήμως το «ναι».

Σε μία ύστατη προσπάθεια να πείσει τους Βρετανούς πολίτες ότι δεν αθέτησε την υπόσχεσή του για οριστικό αντίο στην Ένωση ανήμερα του Χάλοουιν, ο Μπόρις Τζόνσον έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία ζήτησε να μην υπάρξει άλλη αναβολή και μετεθεσε την ευθύνη στο βρετανικό κοινοβούλιο. Για τον λόγο αυτό, «προκειμένου να διασφαλιστεί η εκλογή νέου κοινοβουλίου, ικανού να επιλύσει το θέμα» - το Brexit και τη συμφωνία αποχώρησης – ο Τζόνσον πιέζει πλέον για πρόωρες εκλογές. Το βρετανικό κοινοβούλιο ωστόσο δεν συμφωνεί.

Οι Βρετανοί βουλευτές απέρριψαν το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες κάλπες στις 12 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, 299 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, όμως ο Βρετανός πρωθυπουργός χρειαζόταν τουλάχιστον 434 θετικές ψήφους (τα δύο τρία της βουλής). Κανείς δεν περίμενε ότι η πρόταση του Τζόνσον θα έπαιρνε το πράσινο φως χωρίς τη στήριξη των Εργατικών. Αυτό ωστόσο που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Μέχρι στιγμής, ο Τζόνσον επιμένει ότι δεν θα επιτρέψει να συνεχιστεί αυτή η παράλυση.

«Αυτή η ανεπιθύμητη παράταση της παραμονής της Βρετανίας στην Ε.Ε. είναι καταστροφική για τη δημοκρατία μας», είχε τονίσει νωρίτερα ο Βρετανός πρωθυπουργός στην επιστολή του προς τον Τουσκ και απηύθυνε έκκληση στα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να καταστήσουν σαφές ότι δεν θα υπάρξει άλλη αναβολή πέραν της 31ης Ιανουαρίου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επιτέθηκε ευθέως στον ηγέτη των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες και οι κάλπες πρέπει να στηθούν πάση θυσία τον Δεκέμβριο. «Κανείς δεν ενθουσιάζεται» να πάει σε εκλογές τον χειμώνα, αλλά αυτό το κοινοβούλιο είναι «ανίκανο» να φέρει εις πέρας το Brexit, τόνισε ο Τζόνσον.

Για τον Βρετανό πρωθυπουργό, οι πρόωρες εκλογές είναι ρίσκο, αλλά και μονόδρομος. Μία μερίδα ψηφοφόρων που πείστηκαν από το Brexit στις 31 Οκτωβρίου πιθανότατα θα θελήσει να τον τιμωρήσει στις κάλπες. Ο Κόρμπιν από την πλευρά του επανέλαβε ότι δεν επιστεύεται τον πρωθυπουργό και δεν θα συμφωνήσει σε εκλογές εάν δεν απομακρυνθεί εντελώς ο κίνδυνος του no deal Brexit.

Αν σου άρεσε κάνε