«Καυτά» 24ωρα για την έρευνα σε βάρος του Τραμπ

«Καυτά» 24ωρα για την έρευνα σε βάρος του Τραμπ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 07:58 Δημιουργία 29/10/19, 07:57

Στην πρώτη επίσημη φάση της εισέρχεται τα επόμενα 24ωρα η έρευνα που ενδέχεται να οδηγήσει στην απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, καθώς την Πέμπτη θα διεξαχθεί ψηφοφορία στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπως ανακοίνωσαν οι Δημοκρατικοί τη Δευτέρα.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, ένα σχέδιο ψηφίσματος θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια. Κατ’ αυτήν, το κείμενο επισημοποιεί τη συνεχιζόμενη «έρευνα η οποία διενεργείται από τις επιτροπές μας» και ορίζει τη διαδικασία για τα ακόλουθα βήματα, εξαλείφοντας «κάθε αμφιβολία για το εάν η κυβέρνηση Τραμπ μπορεί να αρνείται να παραδώσει έγγραφα, να αποτρέπει καταθέσεις μαρτύρων, να αψηφά δεόντως εγκεκριμένες κλητεύσεις (μαρτύρων), να συνεχίζει να παρακωλύει (την έρευνα) της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Η επιστολή εστάλη τη Δευτέρα, σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC News και άλλα αμερικανικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η ψηφοφορία στην ολομέλεια του σώματος σχεδιάζεται να διεξαχθεί μεθαύριο Πέμπτη

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Στέφανι Γκρίσαμ σε ανακοίνωσή της σημείωσε πως η αμερικανική προεδρία επιφυλάσσεται να δει το πλήρες κείμενο της επιστολής Πελόζι για να κάνει ολοκληρωμένη τοποθέτηση, ωστόσο έσπευσε να προσθέσει ότι η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων «παραδέχεται επιτέλους αυτό που ήξερε ήδη όλη η Αμερική», ότι δηλαδή «οι Δημοκρατικοί διενεργούν έρευνα για την απαγγελία κατηγοριών στον πρόεδρο που δεν είναι εγκεκριμένη, αρνούνται να αναγνωρίσουν τα δικαιώματα του προέδρου» ενώ οι «μυστικές, επαίσχυντες, πίσω από κλειστές πόρτες» συνεδριάσεις των επιτροπών και οι καταθέσεις που γίνονται σε αυτές είναι «εντελώς παράνομες».

Ο Τραμπ εξαρχής μιλά για «κυνήγι μαγισσών» και ο Λευκός Οίκος και αρκετοί Ρεπουμπλικάνοι άδραξαν την ευκαιρία να χαρακτηρίσουν την επιστολή της Πελόζι ομολογία της ότι η διαδικασία δεν διεξάγεται με τήρηση των ορθών διαδικασιών. Από τη δική τους πλευρά, οι Δημοκρατικοί κάνουν λόγο περί νέας φάσης της έρευνας.

«Πέρασαν 34 ημέρες αφότου η Νάνσι Πελόζι ανακοίνωσε μονομερώς την έρευνά της ενόψει της απαγγελίας κατηγοριών στον πρόεδρο. Το πισωγύρισμα αποτελεί παραδοχή πως η διαδικασία ήταν εξαρχής ανάρμοστη» ανέφερε μέσω Twitter ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Κέβιν Μακάρθι. Οι Ρεπουμπλικάνοι, πρόσθεσε, δεν θα «νομιμοποιήσουν» την έρευνα-«απάτη» της Πελόζι και του Άνταμ Σιφ, του προέδρου της επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων, που ουσιαστικά ανέλαβε να διενεργήσει την έρευνα.

Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν ο πρόεδρος των ΗΠΑ έκανε κατάχρηση εξουσίας για προσωπικό όφελος όταν άσκησε πίεση στην κυβέρνηση της Ουκρανίας προκειμένου οι ουκρανικές αρχές να διενεργήσουν έρευνα σε βάρος του Τζο Μπάιντεν, του Δημοκρατικού τέως αντιπροέδρου και πιθανού αντιπάλου του στις προεδρικές εκλογές της επόμενης χρονιάς.

Το χρονοδιάγραμμα της έρευνας δεν έχει οριστεί.

Όταν ολοκληρωθεί, η επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων που είναι αρμόδια για δικαστικά θέματα θα κληθεί να συντάξει και να παρουσιάσει το κατηγορητήριο σε βάρος του προέδρου, ή impeachment στα αγγλικά. Θα ακολουθήσει ψηφοφορία στην ολομέλεια. Εάν η απαγγελία κατηγοριών εγκριθεί, η Γερουσία - όπου την πλειοψηφία των εδρών έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι - θα κληθεί να οργανώσει τη «δίκη» του Τραμπ και να αποφανθεί εάν θα πρέπει να παυθεί ή όχι.

Πριν κατατεθεί το ψήφισμα των Δημοκρατικών στην ολομέλεια, θα παρουσιαστεί και θα υποβληθεί σε μια πρώτη ψηφοφορία σε επίπεδο επιτροπών αύριο Τετάρτη στις 15:00 (21:00 ώρα Ελλάδας). Εκτιμάται ότι θα εγκριθεί από την κάτω Βουλή.

Οι Δημοκρατικοί επιχειρηματολογούν ότι στις δύο πιο πρόσφατες διαδικασίες παραπομπής προέδρων - σε βάρος του Ρίτσαρντ Νίξον το 1974 και του Μπιλ Κλίντον το 1998 - οι έρευνες είχαν ήδη διενεργηθεί πριν η διαδικασία στη Βουλή των Αντιπροσώπων να είναι ανοικτή. Καθώς και ότι, με τη διαδικασία κεκλεισμένων των θυρών, διασφαλίζεται ότι οι μάρτυρες δεν μπορούν να συντονίζονται, ώστε οι εκδοχές τους για τα γεγονότα να συνάδουν.

Παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλει ο Λευκός Οίκος, έχουν γίνει ήδη εννέα καταθέσεις κεκλεισμένων των θυρών. Όμως πολλοί υπουργοί και άλλα πρόσωπα έχουν αρνηθεί να παραδώσουν έγγραφα στις επιτροπές που διενεργούν την έρευνα ή να προσέλθουν ενώπιόν τους.

Αν σου άρεσε κάνε