Την Παρασκευή αρχίζουν οι ρωσοτουρκικές περιπολίες στη Συρία

Την Παρασκευή αρχίζουν οι ρωσοτουρκικές περιπολίες στη Συρία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:35 Δημιουργία 30/10/19, 15:32

Την ερχόμενη Παρασκευή, 1η Νοεμβρίου, θα ξεκινήσουν οι κοινές περιπολίες των τουρκικών και ρωσικών δυνάμεων στη ζώνη «ασφαλείας» που είχαν συμφωνήσει προ εβδομάδων ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλάντιμιρ Πούτιν στο Σότσι.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος την Τετάρτη, αρχικά οι περιπολίες θα διεξάγονται σε απόσταση 7 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Η ανακοίνωση πραγματοποιείται μία ημέρα μετά την εκπνοή της διορίας των 150 ωρών που είχαν οι Σύροι συνοριοφύλακες και η ρωσική στρατονομία να απομακρύνουν τις κουρδικές δυνάμεις σε βάθος 30 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα.

Χθες, ο Ερντογάν δήλωσε πως η Ρωσία ενημέρωσε την Τουρκία ότι «οι τρομοκρατικές ομάδες» - η κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) - έχουν αποσυρθεί εντελώς από τις μεθοριακές περιοχές με την Τουρκία, στη νοτιοανατολική Συρία.

Νωρίτερα, την πλήρη απόσυρση των κουρδικών δυνάμεων είχε ανακοινώσει και ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου.

Η Τουρκία σκοπεύει να δημιουργήσει στην περιοχή μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων της προκειμένου να τη χωρίζει από τους Κούρδους μαχητές, τους οποίους χαρακτηρίζει τρομοκράτες.

Αν σου άρεσε κάνε