Ο Ζάεφ φοβάται για «ακροδεξιά ρητορική» από την Ελλάδα

Ο Ζάεφ φοβάται για «ακροδεξιά ρητορική» από την Ελλάδα

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 05/11/19, 19:35

Για το ενδεχόμενο ενίσχυσης ακροδεξιών φωνών στη Βόρεια Μακεδονία και στην Ελλάδα εάν δεν προχωρήσει μέχρι την πλήρη της εφαρμογή η Συμφωνία των Πρεσπών κάνει λόγο την Τρίτη ο Ζόραν Ζάεφ, σε δηλώσεις του στους Financial Times.

Ο πρωθυπουργός της γειτονικής μας χώρας εκτιμά ότι το «όχι» των Ευρωπαίων στις ενταξιακές συζητήσεις της Β. Μακεδονίας στην ΕΕ μπορεί να ανοίξει θέμα Συμφωνίας των Πρεσπών, την ώρα που στη χώρα του ενισχύονται οι εθνικιστικές φωνές και προειδοποίησε ότι η περαιτέρω εφαρμογή της κινδυνεύει.

«Μέρος της διαδικασίας είναι μη αναστρέψιμο, αλλά ανησυχώ ότι μπορεί να υπάρξει επιστροφή στο κακό παρελθόν που είχαμε», δήλωσε ο Ζάεφ στους FT, προσθέτοντας: «Αν υπάρχει αρκετή εθνικιστική ρητορική και ακραίες ενέργειες και ομιλίες στη Βόρεια Μακεδονία, αυτό θα δώσει επιχειρήματα σε Έλληνες πολιτικούς να χρησιμοποιήσουν το ίδιο στιλ ρητορικής. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βήματα που δεν θα είναι καλά για την περιοχή ή τη χώρα μου».

Σημειώνεται πως προ εβδομάδων ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας είχε θέσει και πάλι ζήτημα «παγώματος» της Συμφωνίας των Πρεσπών, μιλώντας στο Euronews, αλλά στη συνέχεια είχε προχωρήσει σε αναδίπλωση των δηλώσεων του.

Αν σου άρεσε κάνε