Η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί την ΕΕ για την κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία συνεχίζει να αγνοεί την ΕΕ για την κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 20:41 Δημιουργία 11/11/19, 19:22

Ακάθεκτη με την επιθετική ρητορική της για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει η Τουρκία, παρά τις σημερινές οικονομικές κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λίγες ώρες μετά από την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ προς την Άγκυρα, το υπουργείο Εξωτερικών του Ταγίπ Ερντογάν τονίζει πως «είναι μάταιη η προσδοκία ότι η χώρα μας θα παραιτηθεί από τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο προβαίνοντας σε απειλές εναντίον μας.

Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι δεν θα συνεχίσουμε τις έρευνες και γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο» υπογραμμίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Παράλληλα, η Τουρκία εξαπολύει νέα επίθεση στην ΕΕ, κατηγορώντας την ότι χρησιμοποιείται από τη Λευκωσία για τις μαξιμαλιστικές θέσεις της. «Δεν μπορεί να δει τα γεγονότα, ούτε να πάρει μια απόφαση που συνάδει με το διεθνές δίκαιο και την ισότητα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ για την Ευρωπαϊκή Ενωση, που την κατηγορεί ότι δείχνει «αδικαιολόγητη και ακατανόητη» στήριξη στην Κύπρο, παραβλέποντας το διεθνές δίκαιο και μια σημαντική ευκαιρία για συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο.

«Η ΕΕ έχει χάσει τον χαρακτήρα της ως ουδέτερος παράγοντας που θα μπορούσε να συμβάλλει στην επίλυση του Κυπριακού. Δεν είναι ικανή να υιοθετήσει μια εποικοδομητική και χρήσιμη στάση στην ανατολική Μεσόγειο», υποστηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκία. «Αντί για αυτό η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια απερίσκεπτη συμπεριφορά απέναντι στις εκκλήσεις μας για σεβασμό στα νόμιμα δικαιώματά μας», επισημαίνει ακόμη στην ανακοίνωση.

Αν σου άρεσε κάνε