Ερντογάν σε ΕΕ: Μην μας απειλείτε, γιατί έχουμε 4 εκατ. πρόσφυγες

Ερντογάν σε ΕΕ: Μην μας απειλείτε, γιατί έχουμε 4 εκατ. πρόσφυγες

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:46 Δημιουργία 12/11/19, 11:44

Νέο απειλητικό «μήνυμα» προς ΕΕ και Κύπρο έστειλε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας ς προκλητικές δηλώσεις που λίγο πριν την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, απευθυνόμενος προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι δεν πρέπει να απειλεί την Τουρκία με κυρώσεις, αφού «έχει 4 εκατομμύρια πρόσφυγες», ενώ συνέχισε, λέγοντας «οι Ευρωπαίοι ξεχνάτε ότι είμαστε εγγυητές στην Ανατολική Μεσόγειο και έχουμε δικαιώματα στην ΑΟΖ.

«Τα δικαιώματά μας πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Μας απειλούν με κυρώσεις οι Ευρωπαίοι. Εμείς λέμε: Τηρήστε τις υποσχέσεις σας απέναντι στην Τουρκία, γιατί αλλιώς τα πράγματα θα επιδεινωθούν. Το ότι καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει ότι δεσμευόμαστε. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να διακοπούν ανά πάσα στιγμή», είπε.

«Σας τα ξαναείπαμε, αλλά μπορεί να το υποτιμήσατε. Θα ανοίξουν οι πόρτες, θα στείλουμε τζιχαντιστές και τότε να προσέξετε μόνοι σας τους εαυτούς σας. Μην εκφοβίζετε με εξελίξεις στην Κύπρο», πρόσθεσε.

Όσον αφορά την Κύπρο είπε: «Στην ΑΟΖ μας έχουμε δικαιώματα, όμως ήρθαν χώρες χωρίς δικαιώματα και κάνουν έρευνες. Σε περιοχές εκτός της ΑΟΖ τους. Όταν εμείς κάνουμε έρευνες μιλούν για κυρώσεις. Και το 1959 μας απειλούσατε και το 1963 μας απειλούσατε».

Σύμφωνα με το Associated Press, o Τούρκος πρόεδρος υπογράμμισε, μιλώντας στους δημοσιογράφους, ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει την επιχείρηση επαναπατρισμού ξένων τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, ακόμα κι αν αυτές οι χώρες αρνούνται να τους δεχτούν πίσω. Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο Ερντογάν προειδοποίησε τα ευρωπαϊκά έθνη ότι η χώρα του θα μπορούσε να απελευθερώσει όλα τα φυλακισμένα μέλη του Ισλαμικού Κράτους και να τα στείλει στην Ευρώπη, απαντώντας στις ευρωπαϊκές κυρώσεις για το θέμα της Κύπρου.

«Πρέπει να αναθεωρήσετε τη στάση σας απέναντι στην Τουρκία, η οποία κρατά φυλακισμένα τόσα μέλη του Ισλαμικού Κράτους και τα ελέγχει στη Συρία» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο.

Αν σου άρεσε κάνε