Νέες απειλές Ερντογάν για αποστολή τζιχαντιστών στην Ευρώπη

Νέες απειλές Ερντογάν για αποστολή τζιχαντιστών στην Ευρώπη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:10 Δημιουργία 12/11/19, 14:06

Με την αποστολή τζιχαντιστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις οποίες κατάγονται κλιμακώνει τις απειλές του ο Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέχεια των επιθέσεων του Τούρκου προέδρου προς τις χώρες της Δύσης.

Μετά την ανακοίνωση του πλαισίου για τα περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας από το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε στο θέμα για να απειλήσει ότι η Άγκυρα μπορεί να τερματίσει ξαφνικά τις διαπραγματεύσεις και να ανοίξει τις πύλες της προς την Ευρώπη για τους φυλακισμένους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

«Κοίτα, ΕΕ: Η Τουρκία δεν είναι η χώρα που ήξερες μέχρι σήμερα. Είμαστε μία χώρα που καθόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μαζί σου. Οι διαπραγματεύσεις αυτές μπορεί ξαφνικά να διακοπούν», δήλωσε ο Ερντογάν.

«Μπορεί να το πάρετε ελαφρά, αλλά αυτές οι πύλες (προς την Ευρώπη) θα ανοίξουν και αυτά τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους θα σταλούν σε σας. Μην προσπαθήσετε να απειλήσετε την Τουρκία για τις εξελίξεις στην Κύπρο», τόνισε ο Ερντογάν.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. «Είναι μάταιη η προσδοκία ότι η χώρα μας θα κάνει πίσω από τα δικαιώματά της στην ανατολική Μεσόγειο, υποκύπτοντας στις απειλές. Κανείς να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία ότι θα συνεχίσουμε τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησής μας στην ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή πρώτη απόπειρα της Τουρκίας για επιστροφή των τζιχαντιστών μελών του Ισλαμικού Κράτους κατέληξε σε φιάσκο.

Όπως έγινε γνωστό και επιβεβαίωσε αστυνομική πηγή στη βρετανική «Telegraph», οι ελληνικές αρχές δεν επέτρεψαν στον Αμερικανό που επιχείρησε να επαναπροωθήσει η Τουρκία στη χώρα του να εισέλθει στο ελληνικό έδαφος - στις Καστανιές Έβρου – καθώς δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, ο Αμερικανός επέστρεψε στην Τουρκία, όπου εκτιμάται ότι τέθηκε ξανά υπό κράτηση.

Η Τουρκία απέλασε έναν Αμερικανό τζιχαντιστή και την Πέμπτη πρόκειται να απελάσει επτά ακόμη Γερμανούς τζιχαντιστές, δήλωσε χθες εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών ύστερα από την ανακοίνωση στα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Η διαδικασία έχει επίσης κινητοποιηθεί για 11 Γάλλους, οι οποίοι συνελήφθησαν στη Συρία.

Ο Τούρκος υπουργός ωστόσο δεν διευκρίνισε σε ποιες χώρες ή με ποιον τρόπο θα απελαθούν οι τζιχαντιστές, δεδομένου ότι έχει ανακληθεί η υποκοότητα πολλών μελών του Ισλαμικού Κράτους. Η Άγκυρα μάλιστά κάνει λόγο για «νέα μέθοδο» της Ευρώπης.

Αν σου άρεσε κάνε