Συμφωνία Σάντσεθ με Ιγκλέσιας για κυβέρνηση στην Ισπανία

Συμφωνία Σάντσεθ με Ιγκλέσιας για κυβέρνηση στην Ισπανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:42 Δημιουργία 12/11/19, 14:46

Σε αρχική συμφωνία για τη δημιουργία κυβερνητικού σχήματος στην Ισπανία ήρθαν το πρώτο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, σοσιαλδημοκρατικό PSOE του Πέδρο Σάντσεθ και το Unidas Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας, όπως μεταφέρουν την Τρίτη τα ισπανικά media.

Οι δύο άνδρες υπέγραψαν σήμερα προκαταρκτική συμφωνία με στόχο τον σχηματισμό μιας «προοδευτικής», όπως δήλωσαν, κυβέρνησης συνασπισμού.

Σημειώνεται πως πρόκειται για την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας μετά την επιστροφή της χώρας στη δημοκρατία.

Ωστόσο ο συνδυασμός των 120 εδρών που κέρδισαν οι Σοσιαλιστές και των 35 των Unidas Podemos δεν είναι αρκετές για να εξασφαλίσουν την πλειοψηφία στην 350μελή βουλή και θα χρειαστεί να βρουν και άλλους συμμάχους.

Αντιπρόεδρος ο Ιγκλέσιας

Σε δηλώσεις των δύο ηγετών, ο Πέδρο Σάντσεθ ανέφερε πως «είναι μια συμφωνία για τέσσερα χρόνια», προσθέτοντας πως «η Ισπανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, μια στέρεη κυβέρνηση» και υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία είναι ανοικτή και σε άλλους.

«Καταλήξαμε σε μια προκαταρκτική συμφωνία για να δημιουργήσουμε στην Ισπανία μια προοδευτική κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία συνδυάζει την πείρα του PSOE με το θάρρος των Unidas Podemos», δήλωσε ο Ιγκλέσιας.

Ισπανικά μέσα ενημέρωσης, μεταξύ των οποίων το τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta TV, μετέδωσαν πως ο Ιγκλέσιας θα είναι αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάτι που ο Σάντσεθ του είχε αρνηθεί κατά τις συνομιλίες που είχαν διεξαγάγει μετά τις εκλογές του Απριλίου. Ο Σάντσεθ είχε τότε αντιταχθεί στον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού. Οι δύο ηγέτες είπαν πως λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές αργότερα και δεν έκαναν άλλα σχόλια.

Αν σου άρεσε κάνε