Πανηγυρικό «άδειασμα» Ερντογάν σε Τραμπ για τους S-400

Πανηγυρικό «άδειασμα» Ερντογάν σε Τραμπ για τους S-400

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:03 Δημιουργία 14/11/19, 15:56

Λίγες ώρες μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλτ Τραμπ, στο Λευκό Οίκο την Τετάρτη, ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε σήμερα σε δηλώσεις με τις οποίες διαμηνύει κατηγορηματικά στις ΗΠΑ πως η Τουρκία δεν πρόκειται να υποχωρήσει στο ζήτημα αγοράς ρωσικών S-400.

Σημειώνεται πως τα αμερικανικά media ανέφεραν πως το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων ήταν το μεγαλύτερο «αγκάθι» στις χθεσινές συζητήσεις Τραμπ - Ερντογάν, καθώς οι ΗΠΑ ανησυχούν για την απομάκρυνση της Τουρκίας από τα εξοπλιστικά προγράμματα του Πενταγώνου και του ΝΑΤΟ.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του Ερντογάν στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τις αποστολές στο τουρκικό προεδρικό αεροπλάνο, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως αμερικανική πρόταση προς την Άγκυρα να ξεφορτωθεί το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400 που αγόρασε δεν είναι δίκαιη και αποτελεί ανάμειξη σε κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο Τραμπ κάλεσε τον Ερντογάν να αποσυρθεί από την αγορά του ρωσικού συστήματος, τμήματα του οποίου άρχισαν να παραδίδονται στην Τουρκία τον Ιούλιο.

Μέχρι στιγμής, η Άγκυρα έχει αποφύγει την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων, αλλά οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τις πωλήσεις αμερικανικών μαχητικών F-35 στην Τουρκία και εξαίρεσαν την Άγκυρα από το πολυεθνές πρόγραμμα παραγωγής του αεροσκάφους.

Μετά την χθεσινή συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι διαπίστωσε μία πολύ θετικότερη προσέγγιση στο θέμα των F-35 εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ.

Αν σου άρεσε κάνε