Ακόμα ένα κόμμα αρνείται να συμπράξει με τον Σάντσεθ στην Ισπανία

Ακόμα ένα κόμμα αρνείται να συμπράξει με τον Σάντσεθ στην Ισπανία

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:35 Δημιουργία 14/11/19, 16:31

Μικραίνει η λίστα των πιθανών υποψηφίων που θα μπορούσαν να συμπράξουν με το σοσιαλδημοκρατικό PSOE του Πέδρο Σάντσεθ και το Unidas Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ισπανία.

Σήμερα, Πέμπτη, ήταν η σειρά του αυτονομιστικού καταλανικού ERC (Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας) να αρνηθεί τη στήριξη στις προσπάθειες του Σάντσεθ για το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Έπειτα από τις πρώτες επαφές ανάμεσα στην Esquerra (Republicana, ERC) και το PSOE (Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα), η θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας παραμένει αρνητική σε ενδεχόμενη πρωθυπουργία του Πέδρο Σάντσεθ», ανακοίνωσε το κόμμα έπειτα από συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ERC Γκαμπριέλ Ρούφιαν και την ομόλογό του του PSOE Αντριάνα Λάστρα.

«Κατά την διάρκεια της συνομιλίας, δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι το PSOE θα εγκαταλείψει την οδό της καταστολής για την αντιμετώπιση της υπάρχουσας πολιτικής διένεξης ανάμεσα στην Καταλονία και το Κράτος», πρόσθεσε.

Το ERC διευκρινίζει ωστόσο ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνουν σε επαφή».

Νικητής των εκλογών της περασμένης Κυριακής, ο Πέδρο Σάντσεθ έχασε το στοίχημα να βγει ενισχυμένος από την ψηφοφορία των πρόωρων εκλογών, αντίθετα έχασε τρεις έδρες και διαθέτει πλέον 120 βουλευτές στην νέα Βουλή.

Την Τρίτη υπέγραψε προκαταρκτική συμφωνία με το κόμμα Podemos για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.

Με 155 βουλευτές, τα δύο κόμματα απέχουν πολύ από την απόλυτη πλειοψηφία των 176 εδρών και, κατά συνέπεια, έχουν ανάγκη από την υποστήριξη και άλλων πολιτικών δυνάμεων για να εξασφαλίσουν την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Οι φιλελεύθεροι των Ciudadanos, οι οποίοι υπέστησαν πανωλεθρία στις εκλογές, απάντησαν αρνητικά στον Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος έχει πλέον ανάγκη την υποστήριξη μέρους των μικρών αυτονομιστικών καταλανικών κομμάτων, κατά των οποίων είχε σκληρύνει την στάση του κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, πράγμα που θα ήθελε πάση θυσία να αποφύγει.

Αν σου άρεσε κάνε