Κυπριακό: «Μικρό καλάθι» για την τριμερή στο Βερολίνο

Κυπριακό: «Μικρό καλάθι» για την τριμερή στο Βερολίνο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:52 Δημιουργία 25/11/19, 16:27

Με χαμηλό τον πήχη των προσδοκιών συνέρχεται σήμερα, Δευτέρα, στο Βερολίνο της Γερμανίας η άτυπη τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων, Μουσταφά Ακιντζί και τον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ήδη οι δύο πλευρές έχουν πάρει επ’ αυτού θέση με υπομνήματα που απέστειλαν στον κ. Γκουτέρες και τα οποία είχε συμπεριλάβει ο ΓΓ στην έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΟΗΕ. Βάσει των υπομνημάτων επικρατεί συμφωνία ότι οι «όροι αναφοράς» για την επίλυση του Κυπριακού είναι το Κοινό Ανακοινωθέν του Φεβρουαρίου του 2014 (Νίκου Αναστασιάδη – Ντενίς Έρογλου), οι συγκλίσεις που οδήγησαν στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά τον Ιούλιο 2017 και οι έξι παράμετροι του Πλαισίου Γκουτέρες, όπως τις παρουσίασε ο Γ.Γ του ΟΗΕ στις 30 Ιουνίου.

Οι ελληνοκυπριακοί και οι τουρκοκυπριακοί στόχοι

Σε αυτή τη βάση η ελληνοκυπριακή πλευρά θα επιδιώξει σήμερα να συμφωνηθεί ότι ο ΟΗΕ θα συγκαλέσει άτυπη πενταμερή σύσκεψη, ακόμη και εντός Δεκεμβρίου, όπου θα συμμετέχουν οι δύο κοινότητες και οι εγγυήτριες δυνάμεις Ελλάδα, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία.

Από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μ. Ακιντζί αναμένεται να επιμείνει ότι στους «όρους αναφοράς» θα πρέπει να συμπεριληφθεί το θέμα του διαμερισμού της εξουσίας των δύο κοινοτήτων με βάση της αρχής της πολιτικής ισότητας, περιλαμβανομένης της εκ περιτροπής προεδρίας, όπως και το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής σε μια κοινή κυβέρνηση. Δεν αποκλείεται ο κ. Ακιντζί να θέσει και το θέμα του φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με την ελληνοκυπριακή πλευρά τα δύο θέματα δεν αφορούν τη σημερινή συνάντηση, γιατί αλλιώς θα πρέπει και αυτή να θέσει θέμα ασφάλειας και εγγυήσεων. Το ζητούμενο σήμερα είναι να συμφωνηθούν οι προϋποθέσεις της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων.

Αν σου άρεσε κάνε