Νέα «θολά» μηνύματα από τον Τραμπ προς την Κίνα

Νέα «θολά» μηνύματα από τον Τραμπ προς την Κίνα

ΔΙΕΘΝΗ UPD 21:02 Δημιουργία 26/11/19, 19:45

Σε νέα μεικτά μηνύματα για τη σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα προχώρησε την Τρίτη ο Ντόναλτ Τραμπ, με τον Αμερικανό προέδρου να τονίζει για μια ακόμα φορά τη στήριξη του προς τους αντικινεζικούς διαδηλωτές που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Ο ίδιος τόνισε ότι η Ουάσιγκτον στέκεται στο πλευρό των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, όπου θέλει να δει δημοκρατία.

Ακόμα, ο Τραμπ επανέλαβε την αισιοδοξία του για την άμεση υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο, λέγοντας πως οι ΗΠΑ είναι στην τελική ευθεία για την επίτευξη της «πρώτης φάσης» της εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα.

Ο Τραμπ επανέλαβε ότι έχει πολύ καλή σχέση με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και αναμένει από αυτόν να διασφαλίσει μια θετική έκβαση στο Χονγκ Κονγκ όπου τα φιλοδημοκρατικά κόμματα κέρδισαν σχεδόν το 90% των τοπικών συμβουλίων στις εκλογές της Κυριακής.

«Πιστεύω ότι ο πρόεδρος Σι μπορεί να το πετύχει. Τον ξέρω και ξέρω ότι θα ήθελε να γίνει», είπε ο Τραμπ, χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς αναμένει από τον Κινέζο ηγέτη.

Οι θετικές δηλώσεις του Τραμπ για τις εμπορικές συνομιλίες είχαν ως αποτέλεσμα να καταγραφεί άνοδος στα Χρηματιστήρια, με τους τρεις βασικούς δείκτες στη Γουόλ Στριτ να σπάνε όλα τα ρεκόρ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σήμερα.

Ο ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συμφωνίας αναμενόταν να γίνει εντός του Νοεμβρίου όμως την περασμένη εβδομάδα ειδικοί και πηγές προσκείμενες στον Λευκό Οίκο είπαν ότι μπορεί να αναβληθεί για το νέο έτος, καθώς η Κίνα πιέζει να αρθούν οι δασμοί που έχουν επιβληθεί σε προϊόντα της.

Αν σου άρεσε κάνε