«Βόμβα» Κόρμπιν για πώληση του βρετανικού ΕΣΥ στις ΗΠΑ

«Βόμβα» Κόρμπιν για πώληση του βρετανικού ΕΣΥ στις ΗΠΑ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 16:24 Δημιουργία 27/11/19, 16:21

Επίσημα έγραφα τα οποία αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ ζητούν το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μία διμερή εμπορική συμφωνία μετά το Brexit έχει στην κατοχή του το Εργατικό Κόμμα, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης του Τζέρεμι Κόρμπιν καταγγέλλοντας «μυστικές διαπραγματεύσεις» του Λονδίνου με την Ουάσιγκτον για την «πώληση» του NHS σε αμερικανικές εταιρείες.

Δύο εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν κούνησε μπροστά στους δημοσιογράφους έγγραφα 450 σελίδων που μαρτυρούν έξι γύρους διαπραγματεύσεων από το 2017, στην Ουάσιγκτον και το Λονδίνο, ανάμεσα σε εκπροσώπους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου με θέμα τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών μετά το Brexit.

«Αυτά τα έγγραφα επιβεβαιώνουν ότι οι ΗΠΑ απαιτούν το Εθνικό Σύστημα Υγείας να βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τώρα έχουμε στη διάθεσή μας στοιχεία ότι, με τον Μπόρις Τζόνσον, το NHS θα βρίσκεται στο τραπέζι και προς πώλησιν».

Ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαιώνει ότι η έξοδος από την Ευρωπαϊκή Ενωση, προγραμματισμένη για τις 31 Ιανουαρίου, έπειτα από τρεις αναβολές, θα επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο να ανακτήσει τον έλεγχο επί της εμπορικής του πολιτικής.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένως υποσχεθεί μία «καταπληκτική συμφωνία» μετά το Brexit, αν και πρόσφατα έκανε την εκτίμηση ότι «η καταπληκτική συμφωνία» θα είναι δύσκολο να υλοποιηθεί έπειτα από την συμφωνία στην οποία κατέληξε ο Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες.

Στο τέλος του Οκτωβρίου, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «γελοίες» τις κατηγορίες ότι οι ΗΠΑ θέλουν να εκμεταλλευθούν μία νέα εμπορική συμφωνία για να βάλουν στο χέρι το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ θα βρίσκεται την Τρίτη και την Τετάρτη στο Λονδίνο για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

Υπολειπόμενο κατά πολύ στις δημοσκοπήσεις, στόχος σφοδρών επικρίσεων για την επαμφοτερίζουσα και αναποφασιστική του στάση για το Brexit, το Εργατικό Κόμμα διεξάγει προεκλογική εκστρατεία με βάση ένα μανιφέστο τοποθετημένο πολύ αριστερά, που προβλέπει εθνικοποιήσεις και μαζικές δαπάνες, κυρίως στο NHS, το τόσο προσφιλές στους Βρετανούς.

Αν σου άρεσε κάνε