Χρήματα στο NATO ή εμπορικές κυρώσεις, το μήνυμα Τραμπ από το Λονδίνο

Χρήματα στο NATO ή εμπορικές κυρώσεις, το μήνυμα Τραμπ από το Λονδίνο

ΔΙΕΘΝΗ UPD 17:26 Δημιουργία 03/12/19, 16:42

Σε κλιμάκωση των απειλών του προς όλες τις χώρες που δεν πληρώνουν το 2% επί του ΑΕΠ τους στα ταμεία του NATO προχώρησε την Τρίτη ο Ντόναλ Τραμπ από το Λονδίνο και από την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως εάν κάποια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεν πληρώνει το μερίδιο της στον προϋπολογισμό της Συμμαχίας, τότε θα εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής εμπορικών κυρώσεων. ««Έχουμε μεγάλη εμπορική δύναμη και πρέπει όλοι να πληρώνουν τα χρέη τους» τόνισε ο Τραμπ.

Ο ίδιος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, σε μια συνάντηση που «μυρίζει μπαρούτι», μετά τις χθεσινές απειλές για επιβολή δασμών σε γαλλικά προϊόντα ύψους 2,4 δισ. δολαρίων εάν το Παρίσι δεν ακυρώσει το σχεδιαζόμενο τεχνολογικό φόρο.

«Ή θα έχουμε μια συμφωνία με τη Γαλλία ή θα έχουμε μια μεγάλη αύξηση των φόρων» τόνισε ο Τραμπ.

«Είμαι σίγουρος ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα πράγματα θα είναι ρόδινα, ελπίζω. Ετσι γίνεται συνήθως μεταξύ μας – τα βρίσκουμε».

Αναφερόμενος στην ευρύτερη εμπορική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι «μπορούμε να επιλύσουμε το εμπορικό ζήτημα με την ΕΕ, με μία σκληρή προσέγγιση αλλά δεν το θέλω, είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να βρούμε μία λύση.

Νέα εύσημα στην Τουρκία

Μιλώντας για την Τουρκία, ο Αμερικανός πρόεδρος επιτέθηκε στον Μακρόν για τη στάση τους προς την Άγκυρα, λέγοντας πώς γίνεται να είναι μέλος του ΝΑΤΟ και να προμηθεύεται ρωσικά αμυντικά συστήματα (S-400) τα οποία δεν μπορούν να ενσωματωθούν με τα ΝΑΤΟικά και πώς μπορεί να προχωρήσει η σχέση της με τη Συμμαχία όταν δεν έχει κοινό ορισμό για την τρομοκρατία (αναφέρθηκε στους Κούρδους του YPG που θεωρεί η Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση και θύμισε ότι πολέμησε δίπλα στο ΝΑΤΟ κατά του ISIS).

Αξιοσημείωτο δε είναι ότι ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για το κατά πόσο θα επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για τους S-400 είπε «ότι το εξετάζει» και για μια ακόμα φορά υπερασπίστηκε την Άγκυρα σημειώνοντας ότι ήθελε να αγοράσει αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και η κυβέρνηση Ομπάμα δεν το επέτρεψε. Στο σημείο αυτό το Γάλλος πρόεδρος έσπευσε να δηλώσει πως η Τουρκία είχε τη δυνατότητα να αγοράσει γαλλικά αεροπορικά συστήματα και δεν το έπραξε. Ήταν δική τους απόφαση οι S-400.

Η Τουρκία βοήθησε πολύ την αμερικανική επιχείρηση κατά του Μπαγκντάντι (σ.σ. κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκε ο επικεφαλής του ISIS, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι), δήλωσε ο Τραμπ, προσθέτοντας ότι η Άγκυρα δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη και πιο υποστηρικτική.

«Η Τουρκία ήθελε να αγοράσει αμερικανικά όπλα (σ.σ. αντιαεροπορικά συστήματα Patriot), αλλά ο Ομπάμα την εμπόδισε, κι έτσι αγόρασε από τη Ρωσία».

Αν σου άρεσε κάνε