Οργή Τουρκίας για την επέλαση του Λίβυου πρέσβη

Οργή Τουρκίας για την επέλαση του Λίβυου πρέσβη

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:29 Δημιουργία 06/12/19, 14:19

Την πρώτη αντίδραση της Τουρκίας για την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Ελλάδα, την οποία ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στην Παρασκευή ο Νίκος Δένδιας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καταδικάζοντας την απόφαση της Αθήνας.

«Εάν μας είχαν ζητήσει ένα αντίγραφο της συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα που υπογράψαμε με τη Λιβύη, θα τους το είχαμε στείλει. Πρόκειται για μια απαράδεχτη απόφαση από την Ελλάδα» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, μιλώντας σε συνέδριο στη Ρώμη της Ιταλίας.

Ακόμα, ο ίδιος επέρριψε στην Ελλάδα όλη την ευθύνη για το αδιέξοδο στο Κυπριακό.

«Ξοδέψαμε μεγάλη ενέργεια για να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, στηρίξαμε τις σχετικές πρωτοβουλίες διαλόγου. Η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν στήριξε την όλη προσπάθεια. Το 2017, μόνον η Τουρκία επέδειξε εποικοδομητική προσέγγιση. Αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο, διότι η κατάσταση στην Κύπρο έχει σοβαρές συνέπειες και στην γύρω περιοχή», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο αρχηγός της τουρκικής διπλωματίας υπογράμμισε ότι «η μόνη λύση, για τη χώρα αυτή, είναι πολιτικού χαρακτήρα» και πως «πρέπει να πεισθεί, σχετικά, και το καθεστώς της Δαμασκού».

«Πρέπει να διαφυλαχθεί η εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε επίσης ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, εκτιμώντας ότι «μετά την τουρκική επιχείρηση τα αποσχιστικά σχέδια ναυάγησαν». «Πρέπει να καθαρίσει, η χώρα, από κάθε τρομοκρατική οργάνωση», προσέθεσε, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Δαμασκού ότι «δεν είναι σε θέση να προσφέρει κατάλληλες απαντήσεις στους πρόσφυγες».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο επικεφαλής του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Δεν είμαστε ακόμη αυτόνομοι σε ό,τι αφορά την αεράμυνά μας και δεν μπορέσαμε να πραγματοποιήσουμε τις αναγκαίες αγορές από τους συμμάχους μας».

Απευθυνόμενος στο ακροατήριο του Rome Med, τόνισε, δε, ότι «η Τουρκία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αγορές από άλλες χώρες», με ευθεία αναφορά στην αγορά των συστημάτων αεράμυνας S- 400 από την Ρωσία.

«Η Ουάσιγκτον δεν το κατανόησε αλλά θα συνεχίσουμε τον διάλογο μαζί της. Όσο για τη Ρωσία, υπάρχουν σαφώς σημεία διαφωνίας, αλλά πρόκειται για γείτονά μας και η συνεργασία μας έφερε ουσιαστικά αποτελέσματα», τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατηγόρησε, επίσης, τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι «στήριξαν τρομοκρατική οργάνωση η οποία επιτέθηκε στην Τουρκία» και ότι «δεν έκαναν απολύτως τίποτα κατά του αρχηγού της οργάνωσης αυτής, ο οποίος ζει στην Αμερική». Η προφανής αναφορά είναι στον πρώην ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται από την Άγκυρα ενορχηστρωτής του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016.

Όσο για το μεταναστευτικό και τις σχέσεις με την Ευρώπη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «η χώρα του φιλοξενεί πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες, αλλά δεν είχε την αναγκαία στήριξη από την Ευρώπη».

«Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει δίκιο. Ζήτησε την ασφαλή επιστροφή των προσφύγων. Αν δεν μας βοηθήσετε, τους πρόσφυγες αυτούς θα τους στείλουμε σε εσάς. Και, σίγουρα, δεν πρόκειται για απειλή» υπογράμμισε.

Αν σου άρεσε κάνε