Στα ύψη η αντιπαράθεση Γαλλίας - ΗΠΑ για τη φορολογία

Στα ύψη η αντιπαράθεση Γαλλίας - ΗΠΑ για τη φορολογία

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 07/12/19, 13:36

Η Γαλλία απορρίπτει την ιδέα που διατύπωσαν οι ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα να επιτρέπεται στις εταιρείες να εξαιρεθούν από την προτεινόμενη διεθνή φορολογική μεταρρύθμιση, όπως δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, καλώντας την Ουάσιγκτον να διαπραγματευθεί καλή τη πίστει.

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ήγειρε σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση, σε επιστολή του που έγινε γνωστή την Τετάρτη, προκαλώντας κατάπληξη στη διεθνή κοινότητα διατυπώνοντας την ιδέα ενός «καθεστώτος ασφαλούς λιμένος».

Ο Λεμέρ δήλωσε ότι αυτό θα σημαίνει πως για τις αμερικανικές εταιρείες θα είναι προαιρετική η υπαγωγή τους στους κανόνες αυτούς -ανάλογα με το πώς εκείνες επιθυμούν- κάτι που δεν είναι αποδεκτό για τη Γαλλία και άλλες χώρες του ΟΟΣΑ.

Ως εκ τούτου, κάλεσε την Ουάσιγκτον να διαπραγματευτεί επί της βάσης ότι οι νέοι κανόνες θα είναι δεσμευτικοί και δήλωσε ότι εάν οι προσπάθειες στον ΟΟΣΑ αποτύχουν, οι χώρες της Ε.Ε. θα πρέπει να αναβιώσουν τις συνομιλίες για έναν ευρωπαϊκό «ψηφιακό φόρο».

Ο ΟΟΣΑ βρίσκεται εν μέσω της μεγαλύτερης αναθεώρησης των διεθνών φορολογικών κανόνων από τη δεκαετία του 1920, με στόχο να τους επικαιροποιήσει διεθνώς και να τους προσαρμόσει στην ψηφιακή εποχή.

Αν σου άρεσε κάνε