Η Τουρκία «πατάει» στο NATO για τις αξιώσεις νότια της Κρήτης

Η Τουρκία «πατάει» στο NATO για τις αξιώσεις νότια της Κρήτης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:35 Δημιουργία 09/12/19, 14:23

Εντείνει τις προκλήσεις της με το «χαρτί» του NATO η Τουρκία, επιμένοντας στην υλοποίηση της πρόσφατης συμφωνίας με τη Λιβύη, η οποία «γκριζάρει» τα σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως «το ΝΑΤΟ είναι ισχυρότερο, πιο σημαντικό με την Τουρκία και το να αμφισβητείται η Τουρκία δεν έχει νόημα», ενώ υπερασπίστηκε τη στάση της χώρας του στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, την περασμένη εβδομάδα, σημειώνοντας πως το γεγονός πως διεκδικεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματά της δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως στάση εναντίον της Συμμαχίας.

«Τα νότια σύνορά μας είναι επίσης τα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ. Άρα, η προστασία των νότιων συνόρων μας είναι επίσης για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

Όσον αφορά το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για τις ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας στη Ανατολική Μεσόγειο, ο Ακάρ επανέλαβε ότι υπογράφτηκε για να προασπίσει τα δικαιώματα δύο κυρίαρχων χωρών και ότι δεν αποτελεί απειλή για γειτονικές χώρες. «Η κίνηση της Ελλάδας να απελάσει τον Λίβυο πρεσβευτή λόγω του μνημονίου κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για τη θαλάσσια δικαιοδοσία είναι ένδειξη αδυναμίας», δήλλωσε ο Ακάρ.

Σχετικά με το βασικό αίτημα της Τουρκίας – και την απειλή του βέτο στο σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία - ο Τούρκος υπουργός Άμυνας υποστήριξε ότι όλος ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η κουρδική Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) είναι τρομοκρατική οργάνωση.

Μιλώντας για την πιο πρόσφατη επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία, ο Χουλουσί Ακάρ είπε πως με την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης, όπως ονομάζει η Τουρκία την επιχείρησή της στη βόρεια Συρία, μια περιοχή μήκους σχεδόν 145 χλμ. και βάθους 30 χλμ. τελεί υπό τουρκικό έλεγχο. Στο πλευρό της Τουρκίας, πρόσθεσε, βρίσκεται ο Συριακός Εθνικός Στρατός (SNA) που πολεμά μαζί με την Τουρκία για την εξουδετέρωση των «τρομοκρατών» και την εκκαθάριση της περιοχής από «τρομοκράτες» στη βόρεια Συρία.

Ο Χουλουσί Ακάρ μίλησε και για το ρωσικό αμυντικό σύστημα S-400, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία εγκατάστασης είναι σε εξέλιξη, ενώ σημειώνοντας ότι η Τουρκία είναι εταίρος, όχι μόνο αγοραστής του κοινού με τις ΗΠΑ προγράμματος μαχητικών αεριωθούμενων F-35, ο υποστήριξε πως η Τουρκία έχει εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις της ως εταίρου.

Αν σου άρεσε κάνε