Προβληματική η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, τονίζει η ΕΕ

Προβληματική η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, τονίζει η ΕΕ

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 09/12/19, 18:27

Στην κατάθεση «προβληματισμού» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα αρκέστηκε ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κομισιόν, Γιοσέπ Μπορέλ, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη» και τη «στήριξη» της ΕΕ στην Ελλάδα και την Κύπρο.

«Είναι σαφές ότι αυτό το έγγραφο προκαλεί σοβαρή ανησυχία. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας και τη στήριξή ας στην Ελλάδα και την Κύπρο», δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείς σχετικά, ο νέος ύπατος εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν». «Στη σημερινή συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» είπε, προσθέτοντας ότι θα «μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά».

Τέλος, ο Ισπανός αξιωματούχος επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι «όποια συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Αν σου άρεσε κάνε