Ο Ερντογάν για στρατό στη Λιβύη και «μπλόκο» στις κινήσεις Ελλάδας, Κύπρου

Ο Ερντογάν για στρατό στη Λιβύη και «μπλόκο» στις κινήσεις Ελλάδας, Κύπρου

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:05 Δημιουργία 10/12/19, 14:56

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ώρες, ο Ταγίπ Ερντογάν απείλησε την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο στη μεγάλη «εικόνα» των ενεργειακών στην ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας πως η συμφωνία που υπέγραψε πρόσφατα η Τουρκία με τη Λιβύη για τον καθορισμό των θαλασσίων συνόρων ισχύσει.

Μιλώντας σε εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Άγκυρα, ο Ερντογάν έκανε και πάλι λόγο για την αποστολή στρατευμάτων από την Τουρκία στη Λιβύη ωστε να υποστηρίξει την λιβυκή Kυβέρνηση Eθνικής Eνότητας (GNA) του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, βάσει των όρων πρόσφατης συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των δύο μερών.

«Αν η Λιβύη διατυπώσει ένα τέτοιο αίτημα, θα μπορέσουμε να στείλουμε (στρατιωτικό) προσωπικό μας, κυρίως καθώς έχουμε συνάψει μια στρατιωτική συμφωνία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Εξάλλου, ένας εκ των στενότερων συνεργατών του Τούρκου προέδρου, ο Φαχρετίν Αλτούμ, ύψωσε την Τρίτη ακόμα περισσότερο τους τόνους προς την Αθήνα και τη Λευκωσία, λέγοντας πως καμία χώρα δεν μπορεί να έχει ενεργειακές βλέψεις στην ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Άγκυρας.

«Με τη συμφωνία με τη Λιβύη, καθιστούμε σαφές πως οι διεθνείς «παίχτες» δεν μπορούν να προχωρούν σε ερευνητικές αποστολές και γεωτρήσεις χωρίς την άδεια μας.

Η Νότια Κύπρος (όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία), η Ελλάδα, η Αίγυπτος και το Ισραήλ δεν μπορούν να εγκαταστήσουν ενεργειακού αγωγούς φυσικού αερίου στην περιοχή» υπογράμμισε ο Αλτούμ.

Αν σου άρεσε κάνε