Η ΕΕ χρηματοδοτεί με 6 δισ. ευρώ την Τουρκία για το προσφυγικό

Η ΕΕ χρηματοδοτεί με 6 δισ. ευρώ την Τουρκία για το προσφυγικό

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 10/12/19, 18:37

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κινητοποιήσει πλήρως τον επιχειρησιακό προϋπολογισμό της διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες ύψους 6 δισ. ευρώ στην Τουρκία, σύμφωνα με τη δέσμευσή της για την εφαρμογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν, Έρικ Μάμερ.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν ανακοίνωσε από τον συνολικό προϋπολογισμό της Διευκόλυνσης ύψους 6 δισ. εΕυρώ, έχουν ήδη αναληφθεί συμβάσεις ύψους 4,3 δισ. ευρώ και έχουν εκταμιευθεί 2,7 δισ. ευρώ.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τη 13η συνάντηση της Διευθύνουσας Επιτροπής της διευκόλυνσης της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, η οποία έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου, με εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Τουρκίας.

Η Κομισιόν επιβεβαίωσε την πλήρη κινητοποίηση του επιχειρησιακού προϋπολογισμού ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ και έδωσε μια κατάσταση όσον αφορά την τρέχουσα εφαρμογή.

Αναλυτικά καταγράφεται ότι οι συνολικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να φθάσουν τα 3 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2019, με περαιτέρω αύξηση στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος του 2020.

Χάρη σε αυτή την υποστήριξη, στην Τουρκία λειτουργούν σήμερα 95 έργα για περισσότερους από 1,7 εκατομμύρια πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένων 500.000 προσφύγων που έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Περίπου 25 πρόσθετες συμβάσεις αναμένεται να υπογραφούν τους επόμενους μήνες.

Τα έργα θα συνεχίσουν να υλοποιούνται με την πρώτη γενιά έργων να τελειώνει το 2021 και η δεύτερη το 2025 το αργότερο, αναφέρει η Κομισιόν.

Αν σου άρεσε κάνε