ΕΕ: Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα... δίχως καταδίκη της Τουρκίας

ΕΕ: Αλληλεγγύη προς την Ελλάδα... δίχως καταδίκη της Τουρκίας

ΔΙΕΘΝΗ UPD 15:42 Δημιουργία 11/12/19, 14:50

Με... απλές αναφορές περί μη νόμιμων αποτελεσμάτων και μη συμμόρφωσης με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν το έδαφος για την αυριανή Σύνοδο Κορυφής.

Σημειώνεται πως στο προσχέδιο των συμπερασμάτων της ηγετών της ΕΕ που θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής που διεξάγεται αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες, δεν υπάρχει καμία αναφορά ρητής καταδίκης της τουρκικής προκλητικότητας για τις κινήσεις της στην ανατολική Μεσόγειο.

«Είναι ένα κείμενο στο οποίο όλοι μπορούν να συμφωνήσουν» σχολίασε πριν από λίγο ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε πολλές συνομιλίες με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το έγγραφο που μέχρι τώρα ισχύει:

«19. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τα προηγούμενα συμπεράσματά του της 22ας Μαρτίου, 20ής Ιουνίου και 17/18 Οκτωβρίου σχετικά με την Τουρκία. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει απερίφραστα την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

Επίσης, το θέμα της Τουρκίας θα συζητηθεί ως τελευταίο σημείο στο δείπνο των ηγετών το βράδυ της Πέμπτης.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία

Σε παρόμοιο ύφος με την ΕΕ τοποθετείται και η κυβέρνηση της Γερμανίας

«Συμμεριζόμαστε ρητά την αλληλέγγυη προς την Ελλάδα και την Κύπρο στάση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης και καλούμε την Τουρκία και την Λιβύη να σεβαστούν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών - μελών της ΕΕ και να ακολουθούν την οριοθέτηση θαλασσίων περιοχών σύμφωνα με το ισχύον διεθνές δίκαιο. Η θέση μας είναι σαφής: οριοθετήσεις θαλασσίων περιοχών πρέπει να γίνονται - και αυτό ισχύει βεβαίως και για την Μεσόγειο - βάσει του ισχύοντος διεθνούς δικαίου της θάλασσας και ιδιαίτερα με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων πλευρών, παρακτίων κρατών είναι η σωστή λέξη», δήλωσε ηε κπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Ανταμπαρ

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σε ό,τι αφορά την ατζέντα του αυριανού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, διευκρίνισε ότι αυτή καθορίζεται από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και γι' αυτό δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εάν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης πρόκειται να θέσει το ζήτημα στο αυριανό Συμβούλιο. Ο Ζάιμπερτ δήλωσε ωστόσο ότι δεν αποκλείει το θέμα να συζητηθεί στο πλαίσιο του δείπνου εργασίας για τις εξωτερικές σχέσεις της ΕΕ.

«Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί ότι η Τουρκία, με την πολύπλευρη σχέση που έχει με την ΕΕ, θα αποτελέσει θέμα». Εάν τεθεί, «αυτή είναι η θέση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης», σημείωσε, παραπέμποντας στην δήλωση της εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών.

Αν σου άρεσε κάνε