Αποστάσεις Τσαβούσογλου για τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη

Αποστάσεις Τσαβούσογλου για τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 11/12/19, 17:59

Ως μια κίνηση για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει δημιουργήσει τις τελευταίες εβδομάδες η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων μπορεί να «διαβαστεί» η σημερινή αναφορά του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών να «απομακρύνει» το ενδεχόμενο αποστολής στρατευμάτων από την Άγκυρα στην αφρικανική χώρα.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κροάτη ομόλογο του Γκ. Ραντμάν στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε πως η νέα συμφωνία επικεντρώνεται κυρίως στην εκπαίδευση. «Η συμφωνία ασφαλείας δεν περιλαμβάνει διατάξεις για αποστολή στρατευμάτων. Είχαμε παρόμοιες συμφωνίες στο παρελθόν, αυτή είναι απλώς μια επικαιροποιημένη συμφωνία.

Δεν υπάρχει ανάπτυξη στρατευμάτων», δήλωσε. «Ωστόσο ο πρόεδρός μας έχει δηλώσει πως μπορούμε να το αξιολογήσουμε, αν λάβουμε τέτοιο αίτημα», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται πως πριν από δύο εβδομάδες, η λιβυκή κυβέρνηση του Φάγεζ αλ-Σάρατζ, που έχει την έδρα της στην Τρίπολη, και η Τουρκία υπέγραψαν μια διευρυμένη συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας καθώς και ένα μνημόνιο για τα θαλάσσια σύνορα.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν υποστήριξε αυτή την εβδομάδα πως, μετά τη συμφωνία για στρατιωτικά ζητήματα και ζητήματα ασφαλείας, η Τουρκία μπορεί να στείλει στρατεύματα στη Λιβύη, αν το ζητήσει η κυβέρνηση του Σάρατζ. Μια τέτοια ενέργεια, υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος, δεν θα παραβίαζε το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη και η Τουρκία «δεν θα ζητούσε την άδεια κανενός».

Αν σου άρεσε κάνε