«Σάρωσε» στις κάλπες ο Μπόρις Τζόνσον

«Σάρωσε» στις κάλπες ο Μπόρις Τζόνσον

ΔΙΕΘΝΗ UPD 08:42 Δημιουργία 13/12/19, 08:00

Θρίαμβος για τον Μπόρις Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές, καθώς το κόμμα των Συντηρητικών δείχνει να εξασφαλίζει την αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με την μέχρι τώρα καταμέτρηση, η οποία κοντεύει να ολοκληρωθεί, οι Συντηρητικοί έχουν εξασφαλίσει 347 έδρες στο 650μελές κοινοβούλιο (αύξηση 64 εδρών), έναντι 201 του κόμματος των Εργατικών (απώλεια 40 εδρών).

Το Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα συγκεντρώνει 46 έδρες, οι Ελεύθεροι Δημοκράτες 9, το DUP 8, το Sinn Fein 6, το Plaid Cymru 4, το Σοσιαλδημοκρατικό και Εργατικό Κόμμα 2, οι Πράσινοι 1, το κόμμα της Συμμαχίας 1 και άλλα κόμματα 1 έδρα.

Το exit poll του BBC προέβλεπε πως το Συντηρητικό Κόμμα θα λάβει 368 έδρες και οι Εργατικοί 191 έδρες, εμφανίζοντας το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα των τελευταίων 84 ετών. Το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών κατακτάει μόλις 13 έδρες στην Βουλή των Κοινοτήτων. Εν τω μεταξύ, στη Σκωτία, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα αναδεικνύεται κυρίαρχο στην περιοχή με 55 έδρες. Σε σχέση με τις προηγούμενες γενικές εκλογές, οι Τόρις κερδίζουν 51 έδρες, οι Εργατικοί χάνουν 71 εδρες, το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα λαμβάνει 20 επιπλέον έδρες και οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατίας μία έδρα.

Τα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώνονται σταδιακά δείχνουν ότι οι Συντηρητικοί κέρδισαν περιφέρειες όπως το Darlington ή το Workington στη Βόρεια Αγγλία για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες ή στην περίπτωση του Bishop Auckland και του Blyth Valley για πρώτη φορά στην ιστορία.

Τα αποτελέσματα οδήγησαν σε ράλι τη στερλίνα. Το βρετανικό νόμισμα πραγματοποιεί άλμα 2,3% στο $1,3465.

Τζόνσον: Έχουμε ισχυρή εντολή για το Brexit

Ο Βρετανός πρωθυπουργός χαιρέτισε το αποτέλεσμα των «ιστορικών εκλογών», δηλώνοντας πως δεν θέλει μεν να… προκαλέσει τη μοίρα, καθώς συνεχίζεται η καταμέτρηση των ψήφων, ωστόσο τόνισε πως «σε αυτή τη φάση φαίνεται πως δόθηκε ισχυρή εντολή στην Συντηρητική κυβέρνηση να ολοκληρώσει το Brexit».

Κατά τον ίδιο, το κόμμα του θα υλοποιήσει και τις δεσμεύσεις του για χρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ο Μπόρις Τζόνσον προέτρεψε νωρίτερα τα μέλη του κόμματός του, των Συντηρητικών, να «απολαύσουν τη γιορτή» της βραδιάς μετά τη μετάδοση του exit poll. «Ελπίζω να απολαύσετε τη γιορτή απόψε», ανέφερε σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το οποίο εστάλη στα μέλη των Τόρις ο Τζόνσον. «Εσείς ήσασταν η κινητήρια δύναμη αυτής της εκστρατείας. Δεν θα μπορούσαμε να τα καταφέρουμε χωρίς εσάς», πρόσθεσε.

Κόρμπιν: Δεν θα ηγηθώ των Εργατικών στις μελλοντικές εκλογές

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, παραδεχόμενος ουσιαστικά την ήττα του, δήλωσε πως δεν πρόκειται να ηγηθεί του κόμματος στις μελλοντικές εκλογές, και πως θα συζητήσει με το κόμμα ώστε να υπάρξει μια διαδικασία «αναστοχασμού», κατά τη διάρκεια της οποίας θα συνεχίσει να ηγείται του κόμματος.

Χαρακτήρισε «απογοητευτική» την εκλογική βραδιά ενώ απέδωσε το εκλογικό αποτέλεσμα στην πόλωση και τον διχασμό που δημιούργησε το Brexit, που επισκίασε μεγάλο μέρος της «κανονικής» συζήτησης.

Ο Κόρμπιν έρχεται αντιμέτωπος με φωνές που ζητούν παραίτησή του, καθώς βουλευτές ήδη του αποδίδουν την ευθύνη για τη διαφαινόμενη συντριπτική ήττα του κόμματός του λόγω της αμφίσημης στάσης του για το Brexit αλλά και της περιορισμένης προσωπικής ελκυστικότητάς του για τους ψηφοφόρους.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος οικονομικών του Εργατικού κόμματος, δήλωσε πως πολλά μέλη των Εργατικών θα καταρρακωθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών, το οποίο υπήρξε αποτέλεσμα της απόφασης που πήραν πολλοί για το ζήτημα του Brexit.

Έχασε την έδρα ο αναπληρωτής ηγέτης του DUP

Το Reuters μεταδίδει πως το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα παραδέχθηκε ότι ο αναπληρωτής ηγέτης του, Νάιτζελ Ντόντς, έχασε την έδρα του στο Βρετανικό Κοινοβούλιο. Αυτό σημαίνει πως η Βόρεια Ιρλανδία πιθανότατα θα εκλέξει περισσότερους Ιρλανδούς εθνικιστές για τη Βουλή, απ’ ότι φιλοβρετανούς ενωτικούς, για πρώτη φορά από τον διαχωρισμό της Ιρλανδίας το 1921.

«Είμαι πολύ απογοητευμένος, όχι μόνον για το Βόρειο Μπέλφαστ, αλλά και για τη Βόρεια Ιρλανδία που χάνει έναν τόσο σπουδαίο υπέρμαχο όπως ο Νάιτζελ Ντόντς», δήλωσε σε δημοσιογράφους η ηγέτης του DUP Αρλίν Φόστερ.

Νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας θέλει η Νίκολα Στέρτζον

Εν τω μεταξύ, η αρχηγός του Σκοτσέζικου Εθνικού Κόμματος, Νίκολα Στέρτζον, δήλωσε σήμερα πως πρέπει να επιτραπεί στη Σκοτία να οργανώσει νέο δημοψήφισμα για την θέση της στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Δόθηκε πλέον εντολή για να προσφερθεί στον λαό της Σκοτίας η δυνατότητα να επιλέξει το μέλλον του», σημείωσε η Στέρτζον σε δηλώσεις της στο Sky News.

«Υπάρχει ξεκάθαρη επιθυμία και ενστερνισμός της ιδέας η Σκοτία δεν πρέπει να καταλήξει με μια κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον και να ξεριζωθεί από την Ευρώπη παρά τη θέλησή της», συνέχισε η Στέρτζον.

«Ο Μπόρις Τζόνσον μπορεί να έχει εντολή να βγάλει την Αγγλία εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά λέω εμφατικά ότι δεν έχει εντολή να πάρει το Σκοτία και να τη βγάλει από την ΕΕ. Η Σκοτία πρέπει να έχει δικαίωμα επιλογής για το δικό της μέλλον», επέμεινε.

Τραμπ: Μπορούμε τώρα να υπογράψουμε "τεράστια εμπορική συμφωνία"

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με ανάρτησή του στο Twitter, συνεχάρη τον πρωθυπουργό Τζόνσον για την εκλογική νίκη του, ενώ έγραψε πως Βρετανία και ΗΠΑ θα είναι τώρα ελεύθερες να κλείσουν μια «τεράστια νέα εμπορική συμφωνία» μετά το Brexit.

Αν σου άρεσε κάνε