Η σημερινή ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

Η σημερινή ατζέντα της Συνόδου Κορυφής

ΔΙΕΘΝΗ UPD 09:45 Δημιουργία 13/12/19, 09:38

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα τις τελματωμένες προσπάθειες για την ενίσχυση της ευρωζώνης έναντι μελλοντικών κρίσεων, ενώ το αποτέλεσμα των βρετανικών εκλογών προμηνύεται ότι θα αποτελέσει ακόμη ένα καυτό θέμα κατά τη δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Νωρίτερα φέτος τα 19 μέλη της ευρωζώνης είχαν αρχίσει να σημειώνουν προόδους στις επί καιρό τελματωμένες προσπάθειες να ενισχύσουν τη νομισματική και δημοσιονομική τους πολιτική και να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από μία νέα κρίση.

Όμως, οι πρόοδοι αυτές περιήλθαν σε αδιέξοδο όταν η Ιταλία εμπόδισε τις αλλαγές που απαιτούνταν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Οι χώρες της ευρωζώνης εργάζονται επίσης και για τη δημιουργία ενός κοινού προϋπολογισμού που θα τις βοηθήσει σε μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αλλαγές. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται σήμερα να συζητήσουν τις προόδους που έχουν επιτευχθεί σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη και να προσπαθήσουν να δώσουν νέα ώθηση στις συνομιλίες, όμως δεν αναμένονται συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Το άλλο θέμα στην ατζέντα τους θα είναι το Brexit, μετά και τη μεγάλη νίκη του Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές χθες Πέμπτη στη Βρετανία. Ο Βρετανός πρωθυπουργός ήδη δήλωσε ότι η πλειοψηφία που κατάφερε να εξασφαλίσει στο νέο κοινοβούλιο του δίνει «ισχυρή εντολή» για το Brexit. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να στείλουν μήνυμα προς τη Βρετανία ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να αρχίσει διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική συμφωνία με το Λονδίνο, μόλις ολοκληρωθεί το Brexit.

Κλείστηκε συμφωνία η ΕΕ να γίνει κλιματικώς ουδέτερη έως το 2050

Στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμφώνησαν η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050, αφήνοντας όμως την Πολωνία εκτός της δέσμευσης αυτής προς το παρόν, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Κλείστηκε «συμφωνία για να γίνει [η ΕΕ] κλιματικώς ουδέτερη ως το 2050», ανέφερε ο Μισέλ μέσω Twitter, χαιρετίζοντας το «σημαντικό» επίτευγμα.

Στην περίπτωση της Πολωνίας, η οποία πρόβαλλε για αρκετές ώρες αντίσταση στη λήψη της απόφασης και τις διατυπώσεις της, η απόφαση που πήραν οι ηγέτες είναι, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων η διατύπωση ότι «ένα κράτος μέλος, σε αυτό το στάδιο, δεν μπορεί να δεσμευθεί σε αυτόν τον στόχο σε ό,τι το αφορά και η ΕΕ θα επανέλθει στο ζήτημα τον Ιούνιο του 2020».

Η Πολωνία, σύμφωνα με πηγές που επικαλέστηκε το Γαλλικό Πρακτορείο, συμβιβάστηκε αποδεχόμενη να μην εμποδίσει τη λήψη της απόφασης με προϋπόθεση ότι στο κείμενο συμπερασμάτων θα συμπεριλαμβανόταν η διατύπωση πως δεν δεσμεύεται, τουλάχιστον προς το παρόν, να εφαρμόσει τη συμφωνία για να ισοσκελιστεί το ισοζύγιο εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και τις κλιματικές αλλαγές.

Για την Τσεχία, η οποία ασκούσε πίεση ώστε να συμπεριληφθεί η πυρηνική ενέργεια στις πηγές ενέργειας που είναι αποδεκτές στην προσπάθεια επίτευξης του στόχου, στο κείμενο συμπερασμάτων αναφέρεται πως κάποια κράτη μέλη μπορεί να συμπεριλάβουν πυρηνικούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς στο ενεργειακό τους μίγμα, κατά τις ίδιες πηγές.

«Δεν υπάρχει διαίρεση της Ευρώπης σε τμήματα διαφορετικών ταχυτήτων, υπάρχει όμως ένα κράτος μέλος που χρειάζονται ακόμα λίγο χρόνο, είπε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ μετά το πέρας των εργασιών της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Αν σου άρεσε κάνε