Ο Τζόνσον την αυτοδυναμία, ο Κόρμπιν την πανωλεθρία - Πρόσω ολοταχώς για Brexit

Ο Τζόνσον την αυτοδυναμία, ο Κόρμπιν την πανωλεθρία - Πρόσω ολοταχώς για Brexit

ΔΙΕΘΝΗ UPD 12:12 Δημιουργία 13/12/19, 12:04

Την επαναφορά του Μπόρις Τζόνσον στο Νο 10 της Downing Street και την πανωλεθρία του Τζέρεμι Κόρμπιν «έβγαλαν» οι βρετανικές κάλπες.

Ο πρώτος με την… αυτοδυναμία ανά χείρας δεσμεύτηκε πως θα κλείσει το ζήτημα του Brexit έως την 31η Ιανουαρίου. Ο δεύτερος αποδεχόμενος την ήττα του, ανακοίνωσε πως δεν θα ηγηθεί των Εργατικών, οι οποίοι μάλιστα έχασαν παραδοσιακά προπύργια.

«Τα καταφέραμε και σπάσαμε το αδιέξοδο». Αυτό είναι το μήνυμα, που εξέπεμψε ο Μπόρις Τζόνσον.

«Η χώρα θα μπορέσει τώρα να τελειώσει με το Brexit», είπε, κερδίζοντας τις επευφημίες του κοινού.

Ο Τζόνσον απευθύνθηκε σε αυτούς που ενδέχεται να μην είχαν ψηφίσει ποτέ ξανά το Συντηρητικό Κόμμα και απλά «δάνεισαν» την ψήφο τους αυτή τη φορά.

«Μπορεί το χέρι σας να έτρεμε την ώρα που βάζατε το σταυρό σας στους Συντηρητικούς και μπορεί να σκέφτεστε να επιστρέψετε στους Εργατικούς την επόμενη φορά», επεσήμανε.

Δήλωσε πως αισθάνεται υποχρεωμένος, που αυτοί οι ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν τον ίδιο και τους Συντηρητικούς.

«Δεν θα λάβουμε ποτέ τη στήριξή σας ως δεδομένη», είπε και δεσμεύτηκε να κερδίσει τη στήριξή τους στο μέλλον και να κλείσει το θέμα του Brexit έως τον Ιανουάριο.

Τα αποτελέσματα

Στο μεταξύ, τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα είναι τα εξής:

Συντηρητικό Ενωτικό Κόμμα: 364 (+47 έδρες, ποσοστό στήριξης 43,6%)

Εργατικό Κόμμα: 202 (-59 έδρες, ποσοστό στήριξης 32,2%)

Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα: 48 (+13 έδρες, ποσοστό στήριξης 3,9%)

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες: 11 (-1 έδρες)

Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP): 8 (-2 έδρες)

Sinn Fein: 7

Plaid Cymru (Το Κόμμα της Ουαλίας): 4

SDLP: 2

Κόμμα των Πρασίνων: 1

Κόμμα του Brexit: 0

Το όριο της αυτοδυναμίας τοποθετείται στις 326 έδρες (οι μισές συν μία των 650 εδρών της βρετανικής Βουλής των Κοινοτήτων), ωστόσο πρακτικά χρειάζονται ακόμη λιγότερες, εάν αφαιρεθούν οι έδρες που κερδίζουν οι καθολικοί Ιρλανδοί εθνικιστές του Σιν Φέιν στη Βόρεια Ιρλανδία και τις οποίες παραδοσιακά αφήνουν κενές.

Ο Κόρμπιν

Ο ηγέτης του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε πως δεν θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, αφού παραδέχθηκε πως ήταν μια «πολύ απογοητευτική νύχτα».

«Είναι προφανώς μια πολύ απογοητευτική νύκτα για το Εργατικό Κόμμα με το αποτέλεσμα που έχουμε», δήλωσε ο Κόρμπιν αφού κέρδισε την έδρα του στο βόρειο Λονδίνο.

«Δεν θα ηγηθώ του κόμματος σε οποιεσδήποτε μελλοντικές γενικές εκλογές», δήλωσε προσθέτοντας πως το κόμμα χρειάζεται να στοχασθεί και πως θα ηγηθεί του κόμματος όσο αυτό θα συζητεί για το μέλλον του.

Αν σου άρεσε κάνε