Με 365 έδρες ο θρίαμβος του Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές

Με 365 έδρες ο θρίαμβος του Τζόνσον στις βρετανικές εκλογές

ΔΙΕΘΝΗ UPD 18:06 Δημιουργία 13/12/19, 16:51

Τη θριαμβευτική νίκη για τους Τόρις και τον Μπόρις Τζόνσον καταγράφουν τα τελικά στοιχεία των χθεσινών εκλογών στη Βρετανία.

Συγκεκριμένα, οι Τόρις εξασφάλισαν την πλειοψηφία με 365 έδρες από τις 650 στη Βουλή των Κοινοτήτων και μια πλειοψηφία 48 βουλευτών στη νέα σύνθεση του κοινοβουλίου.

Οι αντιπολιτευόμενοι Εργατικοί έχασαν 59 έδρες, εξασφαλίζοντας 203 έδρες. Ενισχυμένο και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) εξέλεξε 48 βουλευτές, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11.

Το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε σε 67,3%. Στη Βουλή των Κοινοτήτων που απαριθμεί 650 έδρες, ένα κόμμα πρέπει να συγκεντρώσει 326 έδρες για να έχει την απόλυτη πλειοψηφία.

Ακολουθούν αναλυτικά τα αποτελέσματα με τους αριθμούς στις παρενθέσεις να αντιπροσωπεύουν την εξέλιξη στον αριθμό των εδρών, σε σύγκριση με τις βουλευτικές εκλογές του 2017.

Συντηρητικοί 365 έδρες (+48)

Εργατικό Κόμμα 203 (-59)

Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας SNP 48 (+13)

Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 11 (-1)

Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα DUP 8 (-2)

Σιν Φέιν 7 (0)

Plaid Cymru 4 (0)

Πράσινοι 1 (0)

Εργατικό και Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 2 (+2)

Κόμμα Συμμαχίας 1 (+1)

Νωρίτερα την Παρασκευή, ο Τζόνσον μετέβη στο Μπάκιγχαμ για να λάβει από τη βασίλισσα Ελισάβετ την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως προβλέπεται από το σύστημα συνταγματικής μοναρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η στάση της ΕΕ

Το πρώτο κρίσιμο τεστ για τον Τζόνσον είναι οι διαδικασίες για το Brexit, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να κρατούν χαμηλούς τόνους ως προς το Λονδίνο, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ δήλωσε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση ανάμεσα στη Βρετανία και στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ολοκληρωθούν με οποιοδήποτε κόστος στα τέλη του 2020.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις όποιο κι αν είναι το κόστος, μια διαπραγμάτευση μπορεί να καταλήξει αν τα αποτελέσματα θεωρηθεί ότι είναι ισορροπημένα και ότι διασφαλίζουν τον σεβασμό για διάφορα θέματα», είπε ο Μισέλ, απαντώντας σε ερώτηση για τον λίγο χρόνο που απομένει για τη διαπραγμάτευση μιας εμπορικής συμφωνίας μετά το Brexit, που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας αποχώρησης, η μεταβατική περίοδος λήγει στα τέλη του 2020.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως ο χρόνος είναι «εξαιρετικά λίγος» προκειμένου να επισφραγισθεί μια συμφωνία για τη νέα σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Βρετανία πριν από τα τέλη του 2020. «Εχουμε στόχο μηδενικούς δασμούς, μηδενικές ποσοστώσεις, και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σαρωτική νίκη του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον στις βουλευτικές εκλογές αναφορικά με την υπόσχεσή του ότι το Brexit θα έχει γίνει έως την 31η Ιανουαρίου 2020.

«Αντιμετωπίζουμε την πρόκληση ότι ο χρόνος είναι πολύ λίγος, έχουμε έντεκα μήνες για να διαπραγματευθούμε ένα ευρύ πεδίο», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Και δεν είναι μόνο το εμπόριο, μιλάμε ακόμη για την εκπαίδευση, τις μεταφορές, την αλιεία, πολλά, πολλά άλλα πεδία βρίσκονται προς διαπραγμάτευση», παραδέχθηκε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε σήμερα ότι η Ε.Ε. θα έχει «έναν ανταγωνιστή στην πόρτα της», ύστερα από την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, που προγραμματίζεται για τις 31 Ιανουαρίου. «Θα υπάρχει ένας ανταγωνιστής στην πόρτα μας… αυτό ίσως μας κάνει να είμαστε πιο γρήγοροι στις αποφάσεις μας», δήλωσε η καγκελάριος.

Προειδοποίηση και από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, αλλά προς τη Βρετανία ότι όσο περισσότερο επιλέξει να απορυθμίσει την οικονομία της μετά το Brexit, τόσο περισσότερο θα χάσει την πρόσβασή της στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν νομίζω ότι μπορείτε να έχετε μια ισχυρή σχέση με την ενιαία αγορά της Ευρώπης, με ουσιαστικές ρυθμιστικές διαφορές σε ό,τι αφορά τους κλιματικούς, περιβαλλοντικούς, οικονομικούς ή κοινωνικούς κανονισμούς. Αυτό δεν ισχύει», δήλωσε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Αν σου άρεσε κάνε