Η Τουρκία εκδίωξε ισραηλινό ερευνητικό σκάφος από την κυπριακή ΑΟΖ

Η Τουρκία εκδίωξε ισραηλινό ερευνητικό σκάφος από την κυπριακή ΑΟΖ

ΔΙΕΘΝΗ UPD 11:36 Δημιουργία 15/12/19, 11:34

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό εκδίωξε ισραηλινό ερευνητικό πλοίο που βρισκόταν εντός της κυπριακής ΑΟΖ πριν από δύο εβδομάδες, επιβεβαίωσε το Σάββατο το Υπουργείο Υποδομών, Ενέργειας και Υδάτων του Ισραήλ.

Το Bat Galim, ένα σκάφος που ανήκε στην Ισραηλινή Ωκεανογραφική και Λιμνολογική Έρευνα, είχε ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion στο Negev, καθώς και έναν Κύπριο γεωλόγο, οι οποίοι πραγματοποιούσαν έρευνα υπό την έγκριση της κυβέρνησης της Λευκωσίας στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Το τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε από το ισραηλινό σκάφος να μετακινηθεί νότια, όπως ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Το περιστατικό έλαβε χώρα λίγες μέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης για τον καθορισμό θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρώην διπλωμάτη του Ισραήλ στην Άγκυρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να τον ενημερώσει ότι το σχέδιο του Ισραήλ για τη δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου στην Ευρώπη σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου, σε συνεργασία με την Ελλάδα και την Κύπρο, χρειάζεται την έγκριση της Τουρκίας.

Αν σου άρεσε κάνε