Φρένο από ΕΕ στον αθέμιτο ανταγωνισμό ξένων εταιρειών

Φρένο από ΕΕ στον αθέμιτο ανταγωνισμό ξένων εταιρειών

ΔΙΕΘΝΗ UPD 13:16 Δημιουργία 16/12/19, 13:13

Τρόπους περιορισμού του αθέμιτου ανταγωνισμού από ξένες επιχειρήσεις που έχουν κρατική ενίσχυση εξετάζει η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού, καθώς τα κράτη-μέλη της ΕΕ οδεύουν προς έναν πιο προσεκτικό έλεγχο των κινεζικών επενδύσεων στην ήπειρο.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι ορισμένες ξένες εταιρείες είναι σε θέση να χρησιμοποιούν κυβερνητική υποστήριξη για να έχουν πλεονέκτημα, κατά την απόκτηση ευρωπαϊκών αντιπάλων τους.

Η Κομισιόν εξετάζει δυνητικές απαντήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων για νέες, σαφείς εξουσίες, που υπέβαλε η ολλανδική κυβέρνηση.

«Διαπιστώσαμε ότι υπήρχε ένα κενό στην περίπτωση που για παράδειγμα μια εταιρεία με κρατική ενίσχυση αγοράζει μια ευρωπαϊκή επιχείρηση -μπορεί να πληρώσει ό,τι θέλει, επειδή οι άλλοι πιθανοί αγοραστές κάνουν προσφορές έναντι κρατικών ταμείων», δήλωσε η κα Βεστάγκερ στους Financial Times. «Είμαστε σε διαδικασία προσπάθειας να καταλάβουμε τι πρέπει να κάνουμε γι 'αυτό».

Οι πολιτικοί της ΕΕ απαιτούν κάποια αντίδραση όσον αφορά τις επιθετικές κινήσεις από κινεζικές εταιρείες που έχουν υποστήριξη από το κράτος και αποκτούν ευρωπαϊκά assets.

Οι κινεζικές επενδύσεις στην ΕΕ έφτασαν τα 37,2 δισ. ευρώ το 2016.

Η κα Βεστάγκερ χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη την ολλανδική πρόταση, που πρώτοι οι FT παρουσίασαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με την οποία θα μπορούσε να προστεθεί ένας πυλώνας στον νόμο που αφορά τον ανταγωνισμό της ΕΕ, επιτρέποντας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρεμβαίνει όταν εταιρείες που έχουν κρατική ενίσχυση προκαλούν στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Ολλανδίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορούσε να έχει νέες εξουσίες για τη διεξαγωγή ερευνών σχετικά με μία επιχείρηση, εάν θεωρούσε ότι αυτή είχε «στρεβλωτική» συμπεριφορά χάρη στις κυβερνητικές επιδοτήσεις ή εάν θεωρείται ότι πραγματοποιεί υπερβολικά κέρδη, χάρη στην κυρίαρχη θέση στην αγορά της χώρας της.

Αν σου άρεσε κάνε