Ιταλικό αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο για καταψήφιση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

Ιταλικό αίτημα στο Ευρωκοινοβούλιο για καταψήφιση της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης

ΔΙΕΘΝΗ UPD 14:53 Δημιουργία 20/12/19, 14:48

Μήνυμα κατά της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, για το καθορισμό θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών στην ανατολική Μεσόγειο, ζητά το ιταλικό Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με σχετική πρωτοβουλία την Παρασκευή.

«Τα μνημόνια αυτά παραβιάζουν το δίκαιο της θάλασσας, τις αρχές καλής γειτονίας των κρατών και την εθνική κυριαρχία των γειτονικών χωρών σε ό,τι αφορά τα θαλάσσια σύνορά τους», τονίζουν τα Πέντε Αστέρια.

Ζητούν, επίσης, από τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ζοζέ Μπορέλ, να προχωρήσει σε ουσιαστική παρέμβαση.

Τις θέσεις του M5S στηρίζουν και συνυπογράφουν, συνολικά, τριάντα ευρωβουλευτές διάφορων πολιτικών ομάδων, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να καταλάβει ότι η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης δεν είναι συμβατή με το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας», δήλωσε ο Φάμπιο Μάσιμο Καστάλντο, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του M5S.

«Τα κυρίαρχα δικαιώματα χωρών μελών όπως της Κύπρου και της Ελλάδας, είναι ξεκάθαρο και αναμφισβήτητο ότι αγνοούνται», γράφει, τέλος, η πρόταση ψηφίσματος, με αναφορά στα τούρκο-λιβυκά μνημόνια.

Αν σου άρεσε κάνε