Τις επόμενες μέρες οι εξελίξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία

Τις επόμενες μέρες οι εξελίξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης στην Αυστρία

ΔΙΕΘΝΗ Δημιουργία 29/12/19, 16:20

Μία επικείμενη, στα μέσα της εβδομάδας, επιτυχή ολοκλήρωση των μεταξύ τους διαπραγματεύσεων για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Αυστρία, επιβεβαίωσαν με σημερινή γραπτή ανακοίνωσή τους ο εντολοδόχος καγκελάριος και αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς και ο αρχηγός των Πράσινων Βέρνερ Κόγκλερ.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν το Σαββατοκύριακο και θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες, έχοντας περάσει σε μία τελική, αποφασιστική φάση, ενώ ως ιδιαίτερα σημαντική ένδειξη για την επιτυχή ολοκλήρωσή τους θεωρείται το γεγονός ότι από την πλευρά των Πρασίνων ανακοινώθηκε τα μεσάνυκτα η σύγκληση του ομοσπονδιακού συνεδρίου τους για την 4η Ιανουαρίου στο Σάλτσμπουργκ.

Το συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 270 σύνεδροι, θα πρέπει να εγκρίνει την επικείμενη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης με το Λαϊκό Κόμμα, όπως επίσης και τον κατάλογο των μελλοντικών μελών της.

Σε δημοσιεύματα των σημερινών, κυριακάτικων εκδόσεων των αυστριακών εφημερίδων γίνονται ήδη εικασίες ως προς την κατανομή των Υπουργείων ανάμεσα στα δύο, μελλοντικά συγκυβερνώντα, κόμματα, ενώ ως πιθανή ημερομηνία ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης ενώπιον του Αυστριακού ομοσπονδιακού Προέδρου Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, αναφέρεται η Τρίτη, 7 Ιανουαρίου.

Με την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα ολοκληρώσει την αποστολή της η υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας ηγείται από τις αρχές Ιουνίου ως υπηρεσιακή καγκελάριος η πρώην πρόεδρος του Αυστριακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκίτε Μπίρλαϊν.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση είχε αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου, έπειτα από την κατάρρευση του μέχρι τότε κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, του Λαϊκού Κόμματος του με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, εξαιτίας της «Υπόθεσης Ίμπιζα», του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται άμεσα ο πρώην αρχηγός των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριος Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε.

Οι τωρινές διαπραγματεύσεις Λαϊκού Κόμματος και Πράσινων για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, που διεξάγονται σε έξι κεντρικές ομάδες και σε 33 υποομάδες, είχαν ξεκινήσει στις 11 Νοεμβρίου, αφού είχε προηγηθεί σειρά διερευνητικών επαφών του εντολοδόχου καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, στις οποίες συμμετείχαν εν μέρει και τα άλλα κόμματα της Βουλής.

Στις πρόωρες εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου μεγάλος νικητής υπήρξε το Λαϊκό Κόμμα, το οποίο, αποσπώντας ποσοστό 37,5%, πέτυχε τη μεγαλύτερη διαφορά (16,3 ποσοστιαίες μονάδες) στην μεταπολεμική Αυστρία από το δεύτερο σε δύναμη κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες (21,2%), ενώ εντυπωσιακό ήταν το αποτέλεσμα των Πράσινων, που, έπειτα από την απουσία τους στην προηγούμενη Βουλή, επανήλθαν με ποσοστό 13,9%.

Στους «νικητές» συγκαταλέγονται και το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) που αύξησε τη δύναμή του στο 8,1%, κατά 2,8 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του Οκτωβρίου 2017, ενώ «καταστροφική» ήταν η πτώση, κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, στο 16,2%, της δύναμης του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Αν σου άρεσε κάνε